Team Mijnzzp

Financiele voorbereidingen

Ben je van plan om een bedrijf te starten als zzp'er dan zijn er een aantal cruciale voorbereidingen nodig op financieel vlak. Je hebt natuurlijk al een bedrijfsidee en bedrijfsnaam waarmee je het bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschrijft. Misschien ben je ook al begonnen met marketing of heb je zelfs al klanten. Heb je echter ook al gedacht aan je financiële situatie als je eenmaal ondernemer bent? Het is belangrijk om je financieel voor te bereiden op de start van je onderneming.

Inhoudsopgave
Zorg voor een financiële buffer
Maak een financieel plan
Open een zakelijke rekening

Zorg voor een financiële buffer

Het is om goed financieel van start te gaan als ondernemer belangrijk dat je een buffer achter de hand hebt. De kans is groot dat je niet direct een stabiel inkomen verwerft als ondernemer. Bovendien helpt een buffer bij eventuele onvoorziene problemen. Bijvoorbeeld als je ineens ziek wordt en tijdelijk niet kan werken. Of als je met een onverwachte uitgave te maken krijgt.

Maak een financieel plan

Start je vanuit loondienst als zzp'er? Dan ben je gewend aan een vast inkomen, waarop doorgaans je uitgaven zijn gebaseerd. Ben je eenmaal ondernemer dan dien je rekening te houden met een wisselend inkomen. Daarom is het aan te raden een financieel plan te maken. Zet bijvoorbeeld al je huidige inkomsten en uitgaven op een rij. Pas indien nodig de uitgaven aan op het geschatte inkomen als ondernemer. Het is uiteraard ook mogelijk om je uitgaven eens goed onder de loep te nemen en te schrappen wat niet nodig is. Bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool waar je al maanden niet bent geweest. Of door verzekeringen na te lopen en te kijken of het ergens anders goedkoper is.

Open een zakelijke rekening

Sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan heb je de mogelijkheid om met je KVK-nummer een zakelijke rekening te openen. Dit is echt aan te raden, omdat privé en zakelijk geld op deze manier niet door elkaar lopen. Daarnaast zorgt een zakelijke rekening ervoor dat je veel beter inzicht hebt in de financiële situatie van je bedrijf. Begin ook direct vanaf het begin met de boekhouding, zoals door een online boekhoudprogramma aan te schaffen.

Mijnzzp.nl