Team Mijnzzp

Geldstroom bedrijf

Wist je dat zzp'ers elk jaar veel geld mislopen door een onderbroken geldstroom in het bedrijf? Dit komt vooral vaak voor als facturen niet worden betaald of pas veel te laat. Oninbare facturen hebben een negatieve invloed op de geldstroom in je bedrijf. Op lange termijn in combinatie met lange betalingstermijnen kan een onderbroken geldstroom zelfs een faillissement opleveren. Daarom is het optimaal beheren van de geldstroom in je onderneming ook zo belangrijk.

Inhoudsopgave
Debiteuren beheren
Debiteuren opvolgen
Debiteurenbeheer uitbesteden
Tips facturen betalen

Debiteuren beheren

Een goed beheer van de geldstroom ofwel cashflow management legt een stevige basis voor een gezond bedrijf. Dit begint met het beheren van debiteuren en betekent niks meer of minder dat je ervoor zorgt dat klanten op tijd betalen. Bij het verlenen van een dienst kom je bijvoorbeeld een betalingstermijn overeen. Het is aan te raden om deze zo kort mogelijk te houden en zo snel mogelijk na afronding van de opdracht de factuur te sturen.

Debiteuren opvolgen

Het opvolgen van debiteuren houdt in dat je snel actie onderneemt als blijkt dat de betalingstermijn is overschreden. Stuur dus direct een herinnering en volg ook dit proces weer op. Je houdt de geldstroom namelijk goed op gang als debiteuren op tijd betalen. Houd je de boekhouding zelf bij? In een online boekhoudprogramma zie je precies wanneer de debiteur moet betalen en wanneer de betalingstermijn is overschreden.

Debiteurenbeheer uitbesteden

Wil je verzekerd zijn van een optimale geldstroom dan is het ook mogelijk om debiteurenbeheer uit te besteden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met factoring, waarbij je de factuur verkoopt en direct over het geld beschikt.

Tips facturen betalen

Het optimaliseren van de geldstroom heeft niet alleen betrekking op debiteuren. Je krijgt als ondernemer natuurlijk ook te maken met te betalen rekeningen. De betaling is uit te stellen tot de betalingstermijn in zicht komt. Als je liever nog wat langer wacht, is het mogelijk om de betalingstermijn van de factuur te verlengen via een zakelijke creditcard. Dit biedt de mogelijkheid om de geldstroom in je bedrijf beter te beheren, waarbij je de aandacht kan richten op de groei van je bedrijf. Heb je een zakelijke creditcard dan kan je kijken of deze optie voor jou beschikbaar is.

Mijnzzp.nl