Team Mijnzzp

Inkomsten en uitgaven

Weet jij hoe het ervoor staat met de inkomsten en uitgaven van je bedrijf? Inzicht in je boekhouding levert alle informatie op die je nodig hebt. Heb je te maken met een negatieve cashflow dan is het aan te raden om actie te ondernemen. Er stroomt dan namelijk meer geld uit je bedrijf dan dat er binnenkomt. Verbeter de cashflow met onderstaande tips, zodat er meer geld binnenkomt dan dat je uitgeeft. Dat geeft financiële rust en zorgt ervoor dat je geld beschikbaar hebt om je bedrijf te laten groeien.

Inhoudsopgave
Plannen en controleren
Optimaliseer debiteuren- en crediteurenbeheer

Plannen en controleren

Het is belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de cashflow, zodat je ziet wat het verschil is tussen wat er binnenkomt en wat de uitgaven zijn. Dit kan je per dag, week, maand of kwartaal bekijken. Daarna is het mogelijk om te gaan plannen, zoals met het opstellen van een liquiditeitsbegroting. Hiermee doe je een voorspelling over wat de inkomsten en zakelijke uitgaven worden.

Je ontdekt dan of er geld te weinig is of dat je genoeg hebt. Dit maakt het ook mogelijk om met inkomsten en uitgaven te schuiven. Daarnaast is het controleren van je boekhouding van belang om de cashflow te verbeteren. Kijk naar de openstaande debiteurenpost. Zo zie je of debiteuren te laat zijn met betalen en kan je deze een herinnering sturen.

Optimaliseer debiteuren- en crediteurenbeheer

Om de cashflow te verbeteren, is het van belang om zowel het debiteurenbeheer als het crediteurenbeheer te optimaliseren. Hanteer daarom korte betalingstermijnen voor debiteuren en stuur direct een herinnering als de betaling niet op tijd is. Verder is het aan te raden om bij projecten steeds deelfacturen te verzenden. Zo komt er frequent meer geld binnen en houd je de cashflow optimaal.

Bij een optimaal crediteurenbeheer maak je een strakke planning. Je betaalt de rekening op tijd, maar houdt wel rekening met de uiterste betaaltermijn. Hierbij kan je bepaalde rekeningen uiteraard prioriteit geven. Heb je een leverancier als crediteur? Kijk dan of er mogelijkheden zijn om de rekening in delen te betalen. Houd ook rekening met je voorraad, want daar zit geld in vast. Koop dus slim in om de cashflow te verbeteren.

Mijnzzp.nl