Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

Je speelt al geruime tijd met de gedachte om zelfstandig ondernemer te worden, maar je hebt nog moeite om de knoop door te hakken? In dit artikel geven we je informatie in de vorm van na- en voordelen, die je wellicht kunnen helpen. We gaan hier uit van de situatie van een zzp’er. Vanzelfsprekend zijn er ook andere mogelijkheden om als ondernemer te starten, maar die bespreken we hier niet.

Inhoudsopgave
Nadelen van het ondernemerschap
Verwerven van werk
Geen vaste werktijden
Sterke discipline
Betalingen ontvangen
Inkomsten blijven achter
Alles zelf doen
Tijd kost geld
Voordelen van het ondernemerschap
Geen baas
Je tijd zelf indelen
Gelukkiger in je werk
Vrijheid in locatiekeuze
Hogere verdiensten
Bredere ontwikkeling
Veel afwisseling
Creatief zijn
Conclusie

Nadelen van het ondernemerschap

We hebben het hier over nadelen van het ondernemerschap, maar hoe zwaar die meetellen, hangt van jou af. Als de genoemde nadelen je afschrikken, dan is het ondernemerschap wellicht niet voor jou weggelegd. De hier genoemde punten zijn met name bedoeld om je aan het denken te zetten.

Verwerven van werk

 • Hoe goed weet je jezelf en je bedrijf aan potentiële klanten te presenteren? Heb je wervingskracht? Wellicht heb je al enige contacten, maar hoe zal dat in de toekomst gaan? Het binnenhalen van voldoende opdrachten is een hele uitdaging. Wanneer je dit niet aankunt, overweeg dan om in loondienst te blijven werken.

Geen vaste werktijden

 • Zeker als je begint met een nieuw bedrijf, zul je veel uren moeten werken. Het kan zijn dat er van je privéleven in het begin niet veel overblijft. De personen waarmee je samenwoont, zullen daar begrip voor moeten opbrengen. Als startende zzp'er maak je in de meeste gevallen ook bijna geen gebruik van verlofdagen of vakantiedagen.

Sterke discipline

 • Zonder een sterke discipline kom je er niet als ondernemer. Er zullen momenten zijn dat je liever in je bed zou blijven liggen, maar dat je werkzaamheden dat niet toelaten. Je moet er dan toch voor zorgen dat je aan het werk gaat. Soms betekent dit ook dat je in de avond of in het weekend werkt. Deze drempel kan voor sommige mensen te hoog zijn.

Betalingen ontvangen

 • Klanten kunnen lang wachten met het betalen van je rekeningen. Daar zul je indien nodig achteraan moeten. Dat is niet leuk en kost je tijd, maar het dient wel te gebeuren. Niet iedereen kan hiermee omgaan. Alle ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met een betalingsachterstand. Het is verstandig hier van tevoren rekening mee te houden.

Inkomsten blijven achter

 • Ook als klanten jouw rekeningen betalen, kan het zijn dat je inkomsten achterblijven bij de verwachting. Hoe vang je dat op? Dat betekent niet alleen mogelijke financiële zorgen, maar wellicht ook psychologisch. Er is als zzp'er geen enkele garantie dat je voldoende geld binnenkrijgt. Je moet elke maand weer opnieuw proberen genoeg inkomsten binnen te halen.

Alles zelf doen

 • Als je klein begint, heb je doorgaans geen financiële mogelijkheden om werkzaamheden uit te besteden. De administratie zul je bijvoorbeeld zelf moeten doen. Als je daarover onvoldoende kennis hebt, dan zul je die moeten opdoen. Er zijn wel goede boekhoudpakketten die je kunnen helpen. Ook zul je zelf een website moeten maken en onderhouden. Dit is tijdrovend werk, maar wel noodzakelijk als je online wilt zijn.

Tijd kost geld

 • Je kunt je eigenlijk niet veroorloven om ziek te zijn. Waarschijnlijk geldt dat ook voor een vakantie. Pas als je bedrijf een solide basis heeft, kan je tijd vrijmaken om er een paar dagen tussenuit te gaan. Als zzp'er heb je daarnaast ook te maken met uren die je niet in rekening kunt brengen. Denk aan tijd die je besteedt aan scholing, netwerken en onderhoud van bijvoorbeeld je website of de boekhouding.

Voordelen van het ondernemerschap

We hebben het eerder over nadelen van een ondernemerschap gehad. Nu komen de voordelen aan de beurt. Het is belangrijk om een goede afweging te maken. Wanneer je meer voordelen hebt dan nadelen, is het ondernemerschap misschien wel iets voor jou.

Geen baas

 • Je hebt geen baas die bepaalt wat je moet doen en wellicht ook hoe. Als zelfstandig ondernemer ben je zelf je baas. Jij bepaalt wat en hoe je iets doet. Je kunt volgens je eigen inzichten te werk gaan. Ook kun je zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt.

Je tijd zelf indelen

 • Je bepaalt niet alleen zelf wat en hoe je iets doet, maar ook wanneer. Heb je even wat afleiding nodig, dan stap je bijvoorbeeld naar buiten en maak je een wandeling. Als je op een gegeven moment lekker aan het werk bent, kan je langer doorgaan. Ook kun je zelf bepalen wanneer je vakantie neemt of een paar dagen vrij neemt.

Gelukkiger in je werk

 • Onderzoek laat regelmatig zien dat zelfstandig ondernemers gelukkiger zijn in hun werk dan werknemers. Dat heeft veel met het voorgaande te maken: je bepaalt zelf wat je wanneer doet. Ook ervaar je in de meeste gevallen veel meer vrijheid. Deze vrijheid maakt je gelukkiger in je werk.

Vrijheid in locatiekeuze

 • Als zelfstandig ondernemer heb je veel vrijheid om te bepalen waar je wilt werken. Afhankelijk van het soort werk dat je hebt, kan het nodig zijn dat je bij een klant aan het werk bent. Je kunt reistijd besparen door daar met de locatiekeuze en planning rekening mee te houden. Als je moet reizen, dan is het wellicht mogelijk om het meest drukke verkeer te vermijden.

Hogere verdiensten

 • Omdat je rechtstreeks voor klanten werkt en niet via een werkgever, kun je in principe meer verdienen. Dan dien je natuurlijk wel continuïteit in je werk te hebben. Over het algemeen zullen de inkomsten hoger zijn, maar er is ook sprake van onzekerheid. Het kan gebeuren dat je helemaal geen opdrachten meer krijgt.

Bredere ontwikkeling

 • Als zelfstandige kan je met werkzaamheden te maken krijgen, waarmee je nog niet eerder werd geconfronteerd. Dat is goed voor je ontwikkeling. Je kunt je breed ontwikkelen. Zo ben je niet alleen bezig met het uitvoeren van werkzaamheden, maar leer je ook hoe een bedrijf te runnen.

Veel afwisseling

 • Omdat je met alle aspecten van een bedrijf te maken krijgt en je zelf je werk kunt indelen, kan je dat zo afwisselend mogelijk maken. Zo kun je ook als zelfstandige op een vaste locatie werken, maar dat is niet verplicht. Je kan thuiswerken of onderweg werken, waardoor je veel verschillende plekken zult zien. Ook het uitvoeren van verschillende soorten opdrachten maakt je werk afwisselend.

Creatief zijn

 • Niet voor elk probleem, of beter gezegd uitdaging, ligt er een oplossing op de plank klaar. Dan zul je de nodige creativiteit moeten tonen. Dat kan je veel voldoening geven. De meeste zzp'ers krijgen regelmatig te maken met nieuwe uitdagingen, die soms niet makkelijk op te lossen zijn. Wanneer je dat doet, wordt je vaardigheid in het oplossen van problemen steeds groter.

Conclusie

Wat voor een startende ondernemer de nadelen of voordelen precies zijn, hangt af van de situatie. Wanneer je voor jezelf gaat werken, moet je een goede afweging maken. Alleen als je meer voordelen hebt dan nadelen is het verstandig om ondernemer te worden. Als je erover nadenkt om zelfstandig ondernemer te worden, is het belangrijk dat je ook de nadelen kent. Zo weet je waar je aan toe bent. Een van de grootste nadelen is dat er sprake is van onzekerheid. Zo kan het gebeuren dat je ineens geen opdrachten meer hebt. Je werk komt dan stil te liggen. Een ander nadeel is dat je alles zelf moet regelen. Zo moet je zorgen voor de eigen administratie, marketing en verkoop.

Mijnzzp.nl