Team Mijnzzp

Sparen

Het is voor iedere ondernemer met een eenmanszaak belangrijk om financiële reserve op te bouwen. Er kan altijd een moment komen dat je een beroep moet doen op een financieel spaarpotje. Bijvoorbeeld als de opdrachten teruglopen, maar ook als je te maken krijgt met een periode, waarin je door ziekte of andere situatie tijdelijk niet kan werken als zzp'er. Als zzp'er is het erg belangrijk om een goede buffer op te bouwen. Zonder eigen vermogen kan het overleven als zzp'er in sommige situaties lastig zijn. Bekijk daarom de volgende tips die van pas komen om een financiële reserve op te bouwen.

Vul je spaarrekening

De simpelste manier om een financiële reserve op te bouwen, is door je spaarrekening te vullen. Het is wel zo dat weggezet geld op een spaarrekening in deze tijd geen rendement oplevert, maar je hebt daarentegen zekerheid dat je geld achter de hand hebt.

Beleg een deel van je geld

Het is ook mogelijk om een deel van je geld met zekerheid weg te zetten op een spaarrekening en met een ander deel te gaan beleggen. Dat kan door zelf aandelen te kopen, maar je kan ook deelnemen aan een zogenoemd mixfonds, zodat je er geen omkijken naar hebt. Investeren in crypto is eveneens een optie, maar dan krijg je wel te maken met een hele volatiele markt.

Los extra af op je hypotheek

Heb je een eigen woning als zzp'er dan is het aan te raden om extra af te lossen op je hypotheek. Je maandelijkse kosten dalen naarmate je meer aflost op je hypotheek en het is mogelijk om wellicht voor een lager rentetarief in aanmerking te komen. Mocht je ooit in de omstandigheid komen dat je niet meer in staat bent om je hypotheek te betalen dan heb je de eigen woning met overwaarde achter de hand. Heb je andere schulden? Zorg dan dat je deze zo snel mogelijk afbetaalt en begin daarna met sparen, beleggen of met het extra aflossen op je hypotheek.

Voer besparingen door

Indien het niet mogelijk is om op dit moment geld opzij te zetten, omdat er niets overblijft dan is het aan te raden om besparingen door te voeren. Kijk naar de mogelijkheden om te bezuinigen om op die manier geld over te houden. Het besparen op abonnementen kan bijvoorbeeld al een behoorlijke besparing opleveren op maandbasis.

KantoorHet opbouwen van voldoende reserve heeft ook te maken met financieel inzicht.

Maak daaom gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee krijg je veel beter inzicht. Daarnaast werkt het ook veel sneller.

Mijnzzp.nl