Team Mijnzzp

Hoge gasprijs

De hoge gasprijs heeft invloed op de economie en op zelfstandig ondernemers die te maken krijgen met meer kosten voor energie. De gasprijs is het afgelopen jaar in Europa tot een record gestegen en dat heeft onder meer gevolgen voor bedrijven. Er is weliswaar deels sprake van een compensatie, maar de hoge gasprijs stelt iedereen voor extra uitgaven. Het is niet de verwachting dat de energiekosten op korte termijn zullen dalen. Het is dan ook slim om passende maatregelen te nemen als ondernemer. Daarom is het handig en verstandig om van de onderstaande tips voor ondernemers gebruik te maken om op energie te besparen.

Inhoudsopgave
Besparen op gasverbruik door verduurzaming
Financiering duurzame investering
Snelle en simpele besparing op energie

Besparen op gasverbruik door verduurzaming

Een belangrijke tip is om als ondernemer te besparen op het gasverbruik door voor verduurzaming te kiezen. Er zijn verschillende maatregelen te nemen om bijvoorbeeld je kantoor, winkel- of bedrijfspand minder energie te laten verbruiken. Denk daarbij aan het isoleren van muren, vloeren en daken, maar ook aan de installatie van zonnepanelen. Het is eveneens mogelijk om bijvoorbeeld een warmtepomp te laten installeren om op die manier het gasverbruik terug te dringen.

Het nadeel is uiteraard dat deze investeringen geld kosten, maar er zijn ook fiscale voordelen en subsidies beschikbaar. Duurzame investeringen zijn tegenwoordig overigens wel sneller terug te verdienen. Zo verdien je een hybride warmtepomp binnen zeven jaar terug en geldt dat eveneens voor de investering in zonnepanelen.

Financiering duurzame investering

Er zijn verschillende manieren om als ondernemer een financiering te krijgen met duurzame investeringen als doel. Banken staan vaak welwillend tegenover het verstrekken van zakelijke leningen om bijvoorbeeld op energie te gaan besparen. Een andere optie is de mogelijkheid om in plaats van bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen deze te leasen. Financial lease is wat dat betreft een aantrekkelijke mogelijkheid als je geen kapitaal achter de hand hebt. Zo bestaat er ook nog een optie om zonnepanelen te huren en deze aan het einde van een termijn van tien jaar over te nemen.

Snelle en simpele besparing op energie

Er zijn talloze tips om op een snelle en simpele manier als ondernemer op energie te besparen. Denk maar aan de installatie van een slimme thermostaat in combinatie met bewegingssensoren. Hierdoor kan de verwarming bijvoorbeeld automatisch aangaan en is er geen onnodig gasverbruik van het verwarmingssysteem.

Lees ook: Zzp thuiskantoor: bespaar op energie

Mijnzzp.nl