Team Mijnzzp

Bedrijf starten

Ga je binnenkort starten als zelfstandig ondernemer? Dan vraag je je misschien af of er mogelijke subsidies en regelingen zijn die je op weg kunnen helpen. Het goede nieuws is dat er voor startende ondernemers in Nederland een hele reeks verschillende subsidies en regelingen beschikbaar zijn. Ook voor innovatieve start-ups zijn er meerdere regelingen beschikbaar. De overheid heeft hiervoor een handige lijst gemaakt waarop alle regelingen te vinden zijn.

Inhoudsopgave
Verschillende regelingen startende zzp'er
Opstartkosten bijhouden als startende ondernemer
Boekhouding bijhouden startende ondernemer

Verschillende regelingen startende zzp'er

De verschillende regelingen zijn uiteenlopend van subsidies, krediet, borgstellingen tot samenwerkings­programma's. Als startende zzp'er kan het dus de moeite waard zijn om de lijst met subsidies en regelingen te raadplegen om te bekijken of er iets is dat je op weg kan helpen. Als startende zzp'er zijn er in ieder geval meer regelingen dan alleen de bekende zelfstandigenaftrek.

Opstartkosten bijhouden als startende ondernemer

Als startende ondernemer, is het belangrijk om alle in de startfase gemaakte kosten bij te houden. Deze kosten mag je namelijk opvoeren als onkosten en aftrekken van de winst. Vanzelfsprekend moet het wel gaan om zakelijke kosten.

Dit kunnen bijvoorbeeld de kosten zijn voor het opstellen van een bedrijfsplan, marktonderzoek of de kosten voor het opzetten van een website. Dit zijn maar enkele voorbeelden, in principe kunnen alle uitgaven die nodig zijn voor het opstarten en de ontwikkeling van het bedrijf opgenomen worden.

Boekhouding bijhouden startende ondernemer

Voor het bijhouden van de boekhouding als ondernemer is het belangrijk dat je privé van zakelijk scheidt. Verwar bijvoorbeeld geen privé-uitgaven met zakelijke uitgaven, want dat kan tot problemen met de Belastingdienst leiden.

Het is daarom aan te raden zo snel mogelijk een aparte bankrekening voor je bedrijf te openen. Dit maakt het gemakkelijker om alle inkomsten en de uitgaven bij te houden. Het is ook raadzaam om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig en vooral sneller.

Mijnzzp.nl