Team Mijnzzp

Inzicht financiele situatie bedrijf

Het is voor iedere zzp'er belangrijk dat het bedrijf financieel gezond is, maar hoe krijg je financieel inzicht? Alles begint met een goede boekhouding en die kan je als zzp'er zelf bijhouden of uitbesteden aan een boekhouder. Door de administratie zelf bij te houden, ben je meer betrokken bij je eigen financiën en krijg je een beter inzicht. Het verkregen financiële inzicht biedt vervolgens de mogelijkheid om belangrijke beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld om op kosten te besparen of om meer actie te ondernemen als facturen onbetaald blijven.

Inhoudsopgave
Zet alle kosten op een rij
Controleer openstaande facturen

Zet alle kosten op een rij

Je ziet als je de boekhouding zelf bijhoudt wat de inkomsten zijn en of je winst maakt in een bepaalde periode. De administratie geeft daarnaast ook financieel inzicht in de kosten die je voor je bedrijf maakt. Daarom is het handig om alle kosten eens op een rijtje te zetten met een verdeling tussen directe en indirecte kosten. Heb je een product en maak je daar kosten voor dan zijn dit zogenoemde directe kosten. Heb je verzekeringen afgesloten dan zijn de uitgaven hiervoor als indirecte kosten te zien. Vaak bieden indirecte kosten de gelegenheid om te besparen op de uitgaven. Je kan bijvoorbeeld nagaan of bepaalde verzekeringen elders goedkoper af te sluiten zijn en nagaan of bepaalde abonnementen onnodig zijn of ergens anders voordeliger zijn.

Controleer openstaande facturen

Je krijgt meer inzicht in de financiële situatie van je bedrijf als je de boekhouding goed bijhoudt en daarbij checkt of debiteuren openstaande facturen betalen. Blijkt uit de administratie dat er debiteuren zijn die standaard te laat betalen dan heeft dit invloed op je cashflow. Het voeren van goed debiteurenbeheer voorkomt financiële problemen. Je kan bij het uitblijven van een betaling een herinnering sturen, maar ook even bellen. Zo zorgt dit financiële inzicht ook voor de mogelijkheid om je betaalopties bijvoorbeeld te veranderen. Stuur bij een factuur een iDeal-link mee om de betaling zo gemakkelijk mogelijk te maken voor debiteuren. Financieel inzicht zorgt ervoor dat je bepaalde acties kan ondernemen om de financiële gezondheid van je bedrijf te verbeteren en te houden.

Mijnzzp.nl