Team Mijnzzp

Uurtarief zzp

Als zelfstandig ondernemer, ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van je eigen opdrachten, en het bepalen van je eigen tarieven. Dat gezegd hebbende, de meeste mensen die op uurbasis werken structureren hun tarieven per project of opdracht. Het bepalen van het juiste uurtarief is vooral voor startende ondernemers soms lastig, omdat ze nog niet veel ervaring hebben. Het berekenen van het juiste uurtarief houdt in dat rekening wordt gehouden met een aantal verschillende factoren, waaronder:

Inhoudsopgave
Het gewenste inkomen
De waarde van je diensten
De kosten van je bedrijf
De marktprijs
Werk je per uur of per project
Het aantal declarabele uren
Overige factoren die van invloed zijn op het uurtarief

Het gewenste inkomen

Als zzp'er zul je in de meeste gevallen een streefbedrag moeten naleven dat je elke maand moet verdienen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van wat je per uur moet rekenen. Let er wel op dat je rekening houdt met al je uitgaven, dus ook met mogelijke verzekeringen, belastingen en andere onkosten. Binnen het uurtarief moet je genoeg overhouden om alles van te kunnen betalen.

De waarde van je diensten

Nazorg, garantie en andere extra's die je aanbiedt in je dienstverlening, hebben ook invloed op de prijs die je kunt vragen. Hoe meer waarde een service heeft voor de klant, hoe hoger het uurtarief kan zijn. Wees ook duidelijk over de werkzaamheden die je verricht en welke resultaten je levert, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de uiteindelijke waarde van de dienst. Ook kun je rekening houden met je onderscheidend vermogen; als je iets unieks te bieden hebt, kan dit een belangrijk punt zijn bij het bepalen van je uurtarief.

De kosten van je bedrijf

Er zijn vast onkosten die gemaakt moeten worden om jouw diensten te kunnen aanbieden. Denk hierbij aan de kosten van huur, vervoerskosten, telefoonrekening, aankoop van hardware of software, gereedschap enzovoorts. Deze kosten moeten allemaal worden meegenomen in het uurtarief, zodat je niet met een verliesgevend bedrijf bezig bent. Wees hier als zzp'er realistisch in, want als je tarieven te laag zijn uitgedrukt, kun je makkelijk verlies draaien.

De marktprijs

Als zelfstandig ondernemer heb je ook te maken met de marktprijs. Wat is bijvoorbeeld de prijs die andere ondernemers vragen voor vergelijkbare diensten. Als je tarief te laag is, zullen klanten minder snel geneigd zijn om met je in zee te gaan. Aan de andere kant, is het niet verstandig om je prijs hoger te maken dan de rest van de markt, omdat je dan meestal ook minder klanten zult aantrekken. Het is dus belangrijk om een prijsonderzoek of marktonderzoek uit te voeren, voordat je een uurtarief gaat vaststellen.

Werk je per uur of per project

Er zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers die per project werken, maar er zijn ook veel zzp'ers die per uur werken. Welke manier van werken je kiest, is helemaal afhankelijk van de opdracht en jouw voorkeuren. Het kan handig zijn om verschillende scenario's door te nemen, zodat je het beste uurtarief kunt bepalen. Bij het werken op projectbasis moet je natuurlijk wel rekening houden met de totale kosten van het project, en een inschatting maken van hoeveel tijd het zal kosten.

Het aantal declarabele uren

Als zzp'er heb je meestal niet alleen te maken met declarabele werkuren, maar ook met uren die je niet in rekening kunt brengen. Het uurtarief moet dan wel zo worden vastgesteld dat je rekening houdt met deze extra tijd die je kwijt bent aan het bedrijf, zodat je toch voldoende winst maakt. Calculeer daarom ook altijd het gemiddelde aantal uren dat je per week of maand kwijt bent aan de bedrijfsvoering, en reken hier ook een gedeelte van in bij het vaststellen van je uurtarief. Voor sommige zzp'ers kan dit ook betrekking hebben op de reistijd die je maakt voor opdrachtgevers.

Overige factoren die van invloed zijn op het uurtarief

Naast de genoemde factoren, zijn er nog enkele andere elementen die van invloed zijn op het uurtarief. Denk hierbij aan je ervaring, het soort opdrachtgevers waarvoor je werkt, de risico's en de grootte van het project. Deze elementen kunnen allemaal van invloed zijn op de hoogte van het uurtarief, dus wees hier ook altijd bewust van. Wanneer je eenmaal een uurtarief hebt vastgesteld, is het verstandig om dit zo min mogelijk aan te passen. Wel is het verstandig om het uurtarief jaarlijks te evalueren, en waar nodig aan te passen.

Zie ook onze handige salaris en tarief calculator

Mijnzzp.nl