Team Mijnzzp

Uurloon bepalen

Eén van de eerste zaken die elke startende zzp’er moet doen heeft uiteraard betrekking tot het bepalen van een uurloon. Dit is iets waar in de praktijk grondig over dient te worden nagedacht. Aan de basis van je uurloon liggen vooral de kosten die jijzelf als zzp’er dient te maken om je diensten te kunnen verstrekken. Enkele kosten waar je op dit vlak rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld:

  • 1. De kosten voor de materialen waar gebruik van wordt gemaakt;
  • 2. De mogelijke transportkosten om je naar het werk te kunnen begeven;
  • 3. Eventuele extra kosten voor een hulp die je moet inschakelen voor bepaalde werken;

Wanneer je hebt bepaald wat jouw kosten zijn kan je jezelf vervolgens de vraag stellen hoeveel jij graag wil overhouden voor jezelf. Hierbij dien je er uiteraard rekening mee te houden dat jouw inkomsten ook worden belast. Het uurloon dat je gaat hanteren is dus niet integraal voor jou. Een behoorlijk stuk daarvoor vloeit uiteindelijk door naar de Belastingdienst. Ook hier moet je dan ook in de praktijk zeker en vast rekening mee houden. In ieder geval, wil jij graag alles ontdekken over het bepalen van jouw uurloon als zzp’er? Lees dan vooral snel verder!

Welke elementen bepalen verder jouw uurloon als zzp’er?

In eerste instantie zal je bij het bepalen van jouw uurloon als zzp’er dus rekening willen houden met de informatie die we hebben opgenomen in de inleiding van deze pagina. Er is echter meer. Wist je bijvoorbeeld dat een zzp’er uit Amsterdam mogelijk compleet andere tarieven kan hanteren dan een zzp’er die dezelfde diensten aanbiedt, maar dan in bijvoorbeeld IJmuiden? Dat heeft te maken met het feit dat er nog heel wat andere factoren ook de hoogte van je uurloon beïnvloeden. Extra elementen om bij stil te blijven staan zijn dan ook bijvoorbeeld:

  • Het vraag en aanbod in jouw segment;
  • Het vraag en aanbod in de regio waarin je actief bent;
  • De specialisatie waar je precies over beschikt;
  • De ervaring waarover je beschikt binnen je vakgebied;
  • De duur van de opdracht die je krijgt toegekend;
  • Het niveau van de opdracht die je moet uitvoeren;

Voor verschillende websites op het internet zoals Mijnzzp.nl geldt dat ze het mogelijk maken om een indicatie te krijgen van de gemiddelde uurtarieven die er door zzp’ers aangerekend kunnen worden. Dit gezegd hebbende zijn dit geen sluitende uurlonen die door iedereen zomaar overgenomen kunnen worden. Hou daarbij dan ook altijd rekening met de invloeden zoals hierboven voor jou op een rijtje gezet. Alleen zo kies je uiteindelijk voor het meest representatieve uurloon.

Hoe bepaal ik mijn zzp uurtarief:

Let op! Verkijk je niet op je uurloon!

Vooral voor beginnende zzp'ers geldt dat ze zich nog wel eens verkijken op het uurloon dat ze gaan hanteren. Een uurloon van bijvoorbeeld 30 euro lijkt in eerste instantie voor velen prima te zijn. Dit komt neer op een omzet van 55.200 euro per jaar. Het gemiddelde bruto-inkomen zal hierdoor komen te liggen op ongeveer 40.000 euro op jaarbasis. Dat lijkt best oké, maar eigenlijk is dit inkomen vergelijkbaar met het inkomen dat je hebt ontvangen toen je nog in loondienst werkte.

Er is echter een belangrijk verschil. Zaken zoals vakantiegeld, spaargeld voor je pensioen evenals de arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn zaken waar je zelf nog voor zal moeten opdraaien. Wanneer je werkzaam bent voor een werkgever geldt dat deze als secundaire arbeidsvoorwaarde gelden. Verkijk je dus zeker niet op je uurloon als nieuwe zzp’er en hou ook hier rekening mee.

Boekhouding doen als zzp-erAls zzp'er heb je te maken met verschillende kosten en ook belasting. Het is dus belangrijk om rekening te houden met alle kosten binnen je uurtarief.

Maak gebruik van online boekhouden om inzicht te krijgen in de totale kosten. Hiermee kun je eenvoudig berekenen wat je precies per uur moet berekenen.

Lees ook ons artikel: Uurtarief zzp verhogen, zo doe je dat

Mijnzzp.nl