Team Mijnzzp

algemene voorwaarden

Er is geen verplichting om als zzp'er algemene voorwaarden op te stellen, maar het is zeker wel aan te raden. Algemene voorwaarden bieden namelijk duidelijkheid aan alle partijen waarmee je in zee gaat. Bijvoorbeeld als je een overeenkomst sluit met een consument om een dienst te leveren. Bovendien zorgen algemene voorwaarden ervoor dat je beschermd bent tegen risico’s als gevolg van aansprakelijkheid. Er zijn dan ook meerdere redenen te bedenken waarom je als zzp'er algemene voorwaarden nodig hebt, ook al ben je dat niet verplicht.

Inhoudsopgave
Duidelijkheid en zekerheid
Bescherming tegen aansprakelijkheidsrisico’s
Algemene voorwaarden laten opstellen

Duidelijkheid en zekerheid

Het bieden van duidelijkheid en zekerheid is een van de belangrijke redenen waarom je als zzp'er het beste wel algemene voorwaarden hanteert. In de voorwaarden komen de rechten en plichten bijvoorbeeld aan de orde. Bijvoorbeeld ten aanzien van de levering van een dienst en de daaraan gekoppelde betalingstermijn. Ook kan je er als je producten verkoopt informatie in opnemen over de garantietermijn net als over de verantwoordelijkheid voor eventuele reparaties van een product.

Bescherming tegen aansprakelijkheidsrisico’s

Het komt wel eens voor dat zzp'ers in een conflict belanden met een zakelijke relatie of met een particuliere klant. In dat het geval is het handig om in de algemene voorwaarden duidelijkheid te bieden over de aansprakelijkheid. Je kan expliciet in de voorwaarden opnemen wie er in welke situaties aansprakelijk is voor eventuele schade.

Algemene voorwaarden laten opstellen

Het is verstandig om algemene voorwaarden te laten opstellen door iemand die verstand van zaken heeft. Bijvoorbeeld door een jurist of door je verzekeraar als je daar zakelijke verzekeringen hebt lopen, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het is ook mogelijk om zelf algemene voorwaarden op te stellen. Er zijn online verschillende voorbeelden beschikbaar. Het is dan wel raadzaam om goed na te gaan welke voorwaarden op jouw bedrijf betrekking hebben. Bij het zelf opstellen van de voorwaarden kan je ook altijd besluiten om deze nog even te laten controleren. Ben je bij een brancheorganisatie aangesloten? Informeer dan eerst of deze organisatie voor jouw bedrijfstak algemene voorwaarden beschikbaar heeft. Een bekend voorbeeld van algemene voorwaarden zijn wat dat betreft de BOVAG-voorwaarden.

Mijnzzp.nl