Team Mijnzzp

Vrachtwagens

Er zijn veel vrachtwagenchauffeurs werkzaam als zelfstandig ondernemer. Het bijhouden van de administratie en boekhouding kan voor zelfstandig ondernemers een flinke uitdaging zijn. Voor veel zzp vrachtwagenchauffeurs is het zelf online boekhouden dan ook een uitkomst te noemen. Er zijn ook zzp'ers die ervoor kiezen om hun boekhouding uit te besteden aan een goede boekhouder, echter is dit niet noodzakelijk en dit kan zelfs flink in de kosten lopen. Het is meestal verstandiger om zelf gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Dit kan aanzienlijk besparen op de jaarlijkse boekhoudkosten, aangezien je ook zelf de rittenregistratie kunt bijhouden als vachtwagenchauffeur. Als zzp chauffeur is het vanzelfsprekend belangrijk dat je de rittenregistratie goed bijhoudt. Dit kan gedaan worden met verschillende goede boekhoudprogramma's. Met een compleet boekhoudpakket kun je alle voorkomende administratieve werkzaamheden eenvoudig zelf uitvoeren.

Inhoudsopgave
Boekhouden met een boekhoudprogramma
Boekhouden: transport en logistiek
Wat is het voordeel van een toegankelijk boekhoudpakket?
Voordeel professioneel boekhoudprogramma
Ook gebruikmaken van een boekhouder?
Regelgeving vrachtwagenchauffeurs
Online boekhouden vrachtwagenchauffeur

Boekhouden met een boekhoudprogramma

VrachtwagenchauffeursAls zelfstandig vrachtwagenchauffeur ben je net zo als andere ondernemers wettelijk verplicht om de financiële administratie bij te houden. Een andere benaming voor de financiële administratie is boekhouden. Als zzp'er is verstandig om de boekhouding bij te houden door middel van online boekhouden. Het offline boekhouden komt vandaag de dag eigenlijk bijna niet meer voor. Door het gebruiken van gebruiksvriendelijke software kun je bijvoorbeeld eenvoudig facturen aanmaken en ook de btw-aangifte opmaken. Met een offline boekhoudprogramma is dit lastiger en kun je ook geen gebruikmaken van handige koppelingen. Het bijhouden van de administratie is voor alle zzp'ers verplicht. Je moet dan denken aan zaken als:

  • Het maken van facturen.
  • Het bewaren van alle facturen en bonnetjes.
  • Het bijhouden van de rittenadministratie.
  • Het doen van btw-aangifte en andere belastingzaken.

Boekhouden: transport en logistiek

Binnen de transport- en logistiek branche is er regelmatig sprake van nieuwe wet- en regelgeving. Als zzp’er in deze branche is het verstandig om je hierin te verdiepen. Zo weet je zeker dat je altijd voldoet aan de laatste eisen die gesteld worden. Het bijhouden van je boekhouding maakt hiervan een belangrijk onderdeel van uit. Wanneer je als zzp’er of als transportondernemer aan het werk gaat, moet je rekening houden met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je facturen netjes op volgorde staan. Dit maakt het makkelijker om de administratie bij te houden.
  • Bewaar alle facturen en bonnetjes goed. Zo weet je zeker dat je niets kwijtraakt en je administratie altijd compleet is.
  • Zorg ervoor dat je een rittenadministratie bijhoudt. Dit is niet alleen verplicht, maar ook erg handig wanneer je achteraf je facturen moet maken.
  • Wees altijd op tijd met je btw-aangifte en andere belastingzaken. Wanneer je hier niet aan voldoet, loop je het risico op boetes of verhogingen. Ondernemers binnen de transportsector kunnen te maken krijgen met verschillende btw-regelingen.

Lees ook: AOV voor zzp-ers in de transport en logistiek: informatie

Wat is het voordeel van een toegankelijk boekhoudpakket?

Vrachtwagenchauffeur onderhoud aan het doenDe meeste goede boekhoudprogramma's beschikken tegenwoordig over een mobiele app. Dit is ideaal voor ondernemers die vaak onderweg zijn of gebruikmaken van hun tablet of smartphone. Je kunt dan bijvoorbeeld facturen op je telefoon maken en versturen. Dit scheelt weer een hoop tijd en moeite. Met een goed online boekhoudprogramma kun je dus ook onderweg de btw-aangifte verzorgen. Het is belangrijk om als zzp'er de btw-aangifte tijdig te doen om problemen te voorkomen met de Belastingdienst. Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket hiervoor is bijvoorbeeld het boekhoudprogramma van e-boekhouden. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is door startende ondernemers 15 maanden gratis te gebruiken. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van het boekhoudprogramma e-boekhouden.

Voordeel professioneel boekhoudprogramma

Een ander voordeel van een online boekhoudprogramma is dat je altijd en overal toegang hebt tot je administratie. Wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland bent, kun je gemakkelijk even inloggen op je boekhoudprogramma en de laatste stand van zaken bekijken. Dit is natuurlijk heel fijn en geeft je een hoop rust. Daarnaast is het grotendeels zelf bijhouden van de boekhouding een stuk voordeliger. Vanzelfsprekend kun je ook deels gebruikmaken van een goed administratiekantoor of een boekhouder.

VrachtwagenDit noemt men tegenwoordig ook we het hybride boekhouden. Voor eenmanszaken is het overigens wel mogelijk om volledig zelf de boekhouding bij te houden. De meeste starters met een eenmanszaak kiezen dan ook voor een online boekhoudpakket. Het makkelijkste boekhoudprogramma hiervoor is wellicht nog wel e-boekhouden, maar er zijn nog verschillende andere goede boekhoudprogramma's voor zzp'ers/

Ook gebruikmaken van een boekhouder?

Wanneer je de boekhouding hybride wil bijhouden, is dat natuurlijk ook mogelijk. Dit betekent dat je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma én een boekhouder. Op deze manier kun je zelf aangeven waar je wel of geen hulp bij wilt hebben. Dit is ideaal wanneer je niet veel tijd of kennis hebt van boekhouden, maar wel zelf de regie wilt houden over je administratie. Een boekhouder kan bijvoorbeeld helpen met de btw-aangifte of het opstellen van de winst- en verliesrekening voor de aangifte inkomstenbelasting. Onze btw-calculator helpt je de btw-aangifte of de btw-berekening te berekenen. Ook het btw-tarief kun je zelf aanpassen. Natuurlijk is dit met een goed boekhoudpakket ook mogelijk.

Btw berekenen

Regelgeving vrachtwagenchauffeurs

Vrachtwagenchauffeur onderwegVrachtwagenchauffeurs kunnen met veel verschillende regelingen te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de NIWO-transportvergunning. Het is bij het uitkiezen van een boekhouder dan ook verstandig om te kiezen voor een professional die veel ervaring heeft met de transportsector. Zoals eerder omschreven kun je ook zelf gebruikmaken van online boekhouden. Het online boekhouden kan eventueel ook in samenwerking gedaan worden. Wanneer je dan zelf de boekhouding verwerkt, dan kan de zzp boekhouder online meekijken met het boekhoudprogramma. Het beste boekhoudprogramma voor de online boekhouding kun je ook uitkiezen met behulp van je boekhouder. Hierdoor weet je zeker dat je makkelijk online boekhouden kunt als chauffeur en kun je ook eenvoudig de rittenregistratie bijhouden.

Online boekhouden vrachtwagenchauffeur

Om online boekhouden zo makkelijk mogelijk te maken, is het verstandig om een boekhoudprogramma te kiezen dat bij je bedrijf past. Er zijn diverse boekhoudprogramma's op de markt die elk andere mogelijkheden bieden. De meeste zelfstandig chauffeurs hebben voldoende aan een basisprogramma boekhouden. Door middel van onze overzichtelijke vergelijkingspagina kun je zelf aangeven waaraan een boekhoudprogramma moet voldoen. Gratis boekhouden met online boekhoudsoftware is overigens niet mogelijk. Alle aanbieders werken met een maandelijks abonnement. Een goed boekhoudprogramma maakt het ook mogelijk om korte e-learnings te volgen.

Ondernemer aan de boekhoudingHet is als zzp'er slim om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Hiermee bespaar je veel tijd en kun je overal onderweg aan de administratie werken.

De meeste chauffeurs hebben voldoende aan een basispakket boekhouden.

Mijnzzp.nl