Team Mijnzzp

Belastingaangifte

Er zijn in de eerste paar dagen van maart al meer dan een miljoen belastingaangiften gedaan. Als jij als zzp'er de aangifte nog moet doen, is het handig om met een aantal praktische tips rekening te houden. Je privégegevens zijn vooraf al ingevuld en het zakelijke deel voer je zelf in, waarbij er verschillende regelingen en aftrekposten zijn om rekening mee te houden. Let ook op of je het afgelopen jaar te maken had met ondersteuningsregelingen. Enkele regelingen zijn namelijk belast, zoals Tozo en NOW.

Versoepeld urencriterium

Het kan zijn dat je niet aan het urencriterium komt door de coronacrisis in 2021, maar er geldt voor dat jaar een versoepeld minimum aantal uren. Dat scheelt voor het in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek. Zo mag je voor de periode 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 in elk geval 24 uur op weekbasis meenemen. Zelfs als je dit aantal uren in die periode niet hebt behaald.

Bereken of middeling gunstig is

Er zijn veel ondernemers die de afgelopen jaren te maken hebben gehad met een sterk wisselend inkomen. In dat kader is het interessant om te berekenen of middeling in jouw geval bijvoorbeeld gunstig is. Bijvoorbeeld als je vorig jaar veel minder winst uit onderneming had dan in 2020 en 2019. Dan kan je eventueel over die drie jaren het gemiddelde uitrekenen en middeling toepassen, zodat je minder belasting hoeft te betalen.

Let op hypotheekrente

Het kan zijn dat je als zzp'er voor de keuze hebt gestaan om de betaling van hypotheekrente uit te stellen. Als dat zo is dan heeft dat invloed op het rentebedrag dat voor fiscale aftrek in aanmerking komt. Het is namelijk zo dat rente die je niet hebt betaald door uitstel ook niet kan aftrekken.

Saldo zakelijke bankrekening

Het zakelijk vermogen staat op de balans van je onderneming en het geld dat op je zakelijke bankrekening staat, telt niet mee voor de berekening van het totale vermogen in box 3. Het vermogen op je privébankrekening is vrijgesteld voor een bedrag tot 50.000 euro per persoon.

Boekhouding doen

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Mijnzzp.nl