Team Mijnzzp

Ambulante handel

Wil je een bedrijf starten met ambulante handel met een vaste standplaats dan heb je in elk geval een standplaatsvergunning nodig van de gemeente. Bij ambulante handel kan je denken aan een ijscowagen die op een vaste plek in een park staat om ijsjes te verkopen. Of aan een mobiele pizzabakker die een plekje op een drukke hoek inneemt om pizza’s te verkopen. Ook de ambulante handel in verkoop van koffie is steeds vaker terug te zien op de openbare weg. Er zijn verschillende opties beschikbaar met betrekking tot het aanvragen van een standplaatsvergunning. Bovendien zijn de regels niet in elke gemeente gelijk, zodat je altijd naar je eigen situatie dient te kijken.

Inhoudsopgave
Opties standplaatsvergunning
Kosten in de vorm van leges
Bedrijf starten als zelfstandig ondernemer

Opties standplaatsvergunning

Op het moment dat je vanuit een wagen of kraam eten of goederen wilt verkopen op een standplaats aan of op de openbare weg mag dat alleen met een standplaatsvergunning. Dat geldt bijvoorbeeld voor een loempiakraam net als voor een viskraam of voor een ijscokar. Er zijn dan verschillende opties, zoals het aanvragen van een standplaatsvergunning voor een vaste staanplaats of voor een tijdelijke staanplaats. In aanvulling daarop is er ook nog een optie om een standplaatsvergunning aan te vragen in de vorm van een seizoenstandplaats.

‘‘Ook ondernemers met ambulante handel hebben vaak te maken met regels’’

Kosten in de vorm van leges

Wil je een bedrijf starten met ambulante handel en kies je voor een vaste standplaats dan heb je een standplaatsvergunning nodig. Hier zijn vaak kosten aan verbonden in de vorm van leges die je als vergoeding aan de betreffende gemeente betaalt. De kosten variëren per gemeente en per type standplaats, maar zijn eveneens van de locatie afhankelijk. Je kan je voorstellen dat je op een hoek van een drukke winkelstraat in het centrum meer betaalt dan wanneer je ergens een standplaats in een buitenwijk hebt.

Het kan overigens ook zo zijn dat je naast de kosten voor de standplaatsvergunning zogenoemde precariobelasting dient te betalen. Er zijn gemeenten die deze kosten in rekening brengen als je een standplaats inneemt op gemeentegrond. Het kan ook zo zijn dat de gemeente deze kosten al verwerkt heeft in de kosten voor de vergunning voor de standplaats.

Bedrijf starten als zelfstandig ondernemer

Wanneer je een bedrijf start met ambulante handel in de vorm van een vaste standplaats of tijdelijke staanplaats heb je te maken met alle regels rondom het starten van een bedrijf. Je dient je dan te registreren bij de Kamer van Koophandel en er je krijgt te maken met boekhoudkundige verplichtingen. Hiervoor kun je het beste een boekhoudprogramma gebruiken. Als startende ondernemer is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten.

Bedrijf startenEr zijn binnen Nederland veel ondernemers werkzaam met ambulante handel.

In de meeste gevallen zul je moeten beschikken over een vergunning. Daarnaast kan er sprake zijn van extra regels.

Mijnzzp.nl