Team Mijnzzp

Voor jezelf beginnen

Wil je graag je eigen bedrijf starten als zzp'er, maar weet je niet goed hoe? Of wil je weten of het wel zo'n slim idee is om voor jezelf te beginnen? Lees dan dit artikel met nuttige tips. Wij vertellen je alles over de mogelijkheden en onderwerpen die komen kijken bij het starten van een bedrijf als zzp'er.

Voor jezelf beginnen als zzp'er

Het starten van een eigen bedrijf als zzp'er is tegenwoordig niet moeilijk meer, maar er komt wel wat bij kijken. Zo moet je goed nadenken over een aantal dingen voordat je echt voor jezelf gaat beginnen. Het is belangrijk om voor jezelf belangrijke vragen te beantwoorden zoals:

 • Welk risico wil ik nemen?
 • Hoe kom ik aan voldoende opdrachten?
 • Wat moet ik allemaal regelen?
 • Is er wel voldoende vraag naar mijn diensten?
 • Welke rechtsvorm kies ik?

Voor- en nadelen van een eenmanszaak als zzp'er

De meeste zzp'ers kiezen ervoor om met een eenmanszaak te starten. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Het grootste voordeel is dat je alles zelf kunt bepalen. Ook hebben ondernemers met een eenmanszaak te maken met minder administratieve verplichtingen dan bijvoorbeeld een besloten vennootschap of maatschap.

Nadelen zijn onder andere dat je als eigenaar van een eenmanszaak alle risico's draagt. Ondernemers met een eenmanszaak zijn persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden die eventueel kunnen ontstaan. Zzp'ers hebben op dat gebied nauwelijks rechtsbescherming. Dit kan dan ook een belangrijke reden zijn waarom je niet voor een eenmanszaak kiest.

Algemene tips bij het starten van je bedrijf als zzp'er

Zoals we net bespraken, is het belangrijk om goed na te denken voordat je voor jezelf gaat beginnen. Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je toch voor jezelf wilt gaan beginnen als zzp'er, kun je de volgende tips in acht nemen:

 • Bepaal wat je wilt gaan verkopen of leveren;
 • Zoek uit hoe je aan klanten komt;
 • Maak een ondernemingsplan;
 • Regel de benodigde inschrijvingen en vergunningen;
 • Laat een professionele website maken.

Maak gebruik van een professioneel boekhoudprogramma

Als startende zzp'er is het erg belangrijk dat je meteen gebruikmaakt van een professioneel boekhoudprogramma. Dit programma helpt je namelijk bij het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven. Zo weet je altijd precies wat er binnenkomt en uitgaat. Ook is het hierdoor mogelijk om veel sneller te werken. Wanneer je niet met een boekhoudprogramma werkt, is het aan te raden om een boekhouder in te schakelen. Het bijhouden van de boekhouding in Excel is niet echt aan te raden.

Bedrijf starten en dan?

Er zijn jaarlijks veel zzp'ers die de stap zetten en voor zichzelf beginnen. Sommigen slagen hierin, maar helaas ook weer anderen niet. Wanneer je eenmaal je bedrijf hebt gestart moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je bedrijf slaagt. Dit doe je door onder andere:

 • Goede aftersales te bieden;
 • Te investeren in marketing;
 • Altijd te blijven leren en ontwikkelen;
 • Veel te netwerken als zzp'er;
 • Samenwerken met andere bedrijven.

Voldoende buffer opbouwen als zzp'er

Als zzp'er kun je ook zeker met mindere tijden te maken krijgen. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf een buffer opbouwt. Dit doe je door bijvoorbeeld iedere maand een deel van je inkomen te sparen. Op die manier heb je altijd wat geld achter de hand in mindere tijden. Het binnenhalen van voldoende opdrachten is niet vanzelfsprekend, dus het is verstandig om hier rekening mee te houden.

Hoe belangrijk is het netwerken als ondernemer?

Het opbouwen van een groot netwerk is erg belangrijk als zzp'er. Wanneer je een groot netwerk hebt, is de kans veel groter dat je voldoende opdrachten binnenhaalt. Ook kun je dan makkelijker nieuwe klanten aantrekken. Een goed netwerk is dan ook erg waardevol voor elke ondernemer, zzp'er of niet.

Er zijn veel verschillende manieren om een goed netwerk op te bouwen. Je kunt hierbij denken aan:

 • Het bijwonen van netwerkevents;
 • Het lid worden van een netwerkorganisatie;
 • Online netwerken via social media of LinkedIn.

Wanneer je als zzp'er gaat starten is het belangrijk dat je goed nadenkt voordat je de stap zet. Begin niet meteen, maar neem eerst de tijd om alles rustig te overdenken. Wanneer je dan eenmaal bent begonnen is het belangrijk om meteen investeren in je zakelijke netwerk. Een goed en vooral waardevol netwerk is extra belangrijk wanneer er mindere tijden aanbreken. Op die manier heb je namelijk altijd extra kans op voldoende opdrachten.

Mijnzzp.nl