Team Mijnzzp

Digital nomad

Wil je als zzp'er reizen en tegelijkertijd werken? Dan ben je niet de enige! Veel zelfstandigen kiezen ervoor om het reizen en werk te combineren. Maar is dit wel zo handig? Vanzelfsprekend zal het niet voor alle zzp'ers mogelijk zijn, maar toch is het de moeite waard om even stil te staan bij de voordelen én nadelen. In dit artikel bespreken we enkele voordelen én nadelen van het combineren van reizen en werken.

Zelfstandig ondernemers die het reizen en werken combineren worden ook wel eens aangemerkt als digital nomad. Een digital nomad is een zelfstandig ondernemer die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft en vaak werkt vanuit verschillende plekken op de wereld. Dit kan bijvoorbeeld in een café, vakantiehuis, bedrijfsverzamelgebouw of vanuit een camper zijn in het buitenland.

Inhoudsopgave
Voordelen reizen en werken
Nadelen reizen en werken
Reizen en werken: niet voor iedereen mogelijk
Zorg voor de juiste verzekeringen als digital nomad zzp'er

Voordelen reizen en werken

Als je reizen en werken combineert, bepaal je zelf waar en wanneer je werkt. Dit is natuurlijk een groot voordeel! Je bent niet gebonden aan een vaste werkplek en kunt dus makkelijk van plek veranderen. Ook heb je geen last van files of andere verkeersproblemen, want je hoeft niet naar een fysieke werkplek toe. Werken onderweg is ook een stuk goedkoper dan wanneer je een vaste werkplek hebt. Je hoeft meestal geen bedrijfsruimte te huren en kunt vaak gebruikmaken van gratis wifi in openbare ruimtes.

Wanneer je reizen en werken combineert, kun je ook makkelijker een betere work-lifebalance aanhouden. Je bent niet gebonden aan een vaste werkplek en kunt dus makkelijker je werk en privéleven combineren. Zo kun je bijvoorbeeld in de ochtend een paar uur werken en ‘s middags met vrienden afspreken of aan sightseeing doen. Met andere woorden kan je als digital nomad makkelijker genieten van je vrije tijd en het reizen.

Nadelen reizen en werken

Het combineren van reizen en werken is natuurlijk niet altijd ideaal. Zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn om een goede werk-privébalans aan te houden. Wanneer je namelijk altijd en overal kunt werken, kan het lastig zijn om voldoende tijd voor jezelf en je privéleven te maken. Ook kan het lastig zijn om je werk gedaan te krijgen wanneer je in een nieuwe omgeving bent. Je moet dan vaak alles weer opnieuw uitzoeken, zoals een fijne werkplek, een goede wifi-verbinding en eventuele visumregelingen.

Ook kan het lastig zijn om voldoende sociale contacten te onderhouden wanneer je reizen en werken combineert. Wanneer je namelijk altijd onderweg bent, is het moeilijk om een vast netwerk van vrienden of kennissen op te bouwen. Ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de gemeente kan een probleem vormen, want je moet dan aantonen dat je in Nederland woont en werkt. Dit is afhankelijk van het aantal maanden per jaar dat je in het buitenland verblijft. Kortom, er kleven ook nadelen aan het combineren van reizen en werken!

Reizen en werken: niet voor iedereen mogelijk

Het combineren van reizen en werken is niet voor iedereen mogelijk. Het hangt af van je werk en privésituatie of het wel of niet haalbaar is. Het zijn vooral digitale ondernemers, zoals freelance fotografen, tekstschrijvers, webdesigners en online marketeers, die het reizen en werken kunnen combineren. Zij kunnen namelijk makkelijker van plek veranderen en hoeven niet altijd een vaste werkplek te hebben.

Het is dus belangrijk om te kijken of het combineren van reizen en werken voor jou mogelijk is. Als je bijvoorbeeld een baan hebt waarbij je veel fysiek contact met klanten hebt, zal het moeilijker zijn om onderweg te werken. Denk daarom goed na voordat je de stap maakt en bespreek alles eerst met je partner of familie. Wanneer je dan toch besluit om als digital nomad te gaan reizen en werken, is het belangrijk om een aantal dingen goed voorbereid te hebben.

Zorg voor de juiste verzekeringen als digital nomad zzp'er

Wanneer je veel gaat reizen als digital nomad, is het belangrijk om je verzekeringen goed uit te zoeken. Als je namelijk voor een langere periode in het buitenland bent, ben je vaak niet meer verzekerd. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die je dekt voor de kosten van medische zorg in het buitenland. Ook zal je extra aandacht moeten besteden aan een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering en aan je pensioenopbouw.

Als digital nomad is het dus belangrijk om je verzekeringen goed uit te zoeken en af te sluiten. Zo weet je zeker dat je in het buitenland verzekerd bent en kun je met een gerust hart op reis! Vooral het afsluiten van de nodige internationale verzekeringen is erg belangrijk wanneer we het hebben over een digital nomad.

Mijnzzp.nl