Opleiding tot APK keurmeester

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp

Opleiding Apk-keurmeester

Wie Apk-keurmeester wil worden zal in eerste instantie minimaal over het Mbo-diploma eerste autotechnicus niveau drie moeten beschikken of over een gelijkwaardig diploma. Het Mbo-diploma eerste autotechnicus niveau drie is overigens alleen geschikt voor lichte voertuigen (APK2) en niet voor zware voertuigen (APK1), omdat je hiervoor over het Mbo-diploma eerste monteur bedrijfsauto's (EBAT) moet beschikken. Naast de Mbo-diploma eerste autotechnicus niveau drie zijn er meer opleidingen en diploma's die het mogelijk maken om Apk-keurmeester te worden, zoals een afgeronde Hts-opleiding werktuigbouwkunde of autotechniek. Er zijn binnen Nederland voldoende Mbo-scholen te vinden die aanstaande Apk-keurmeesters opleidingen of cursussen aanbieden ter voorbereiding van het examen Apk-keurmeester. Het examen Apk-keurmeester bestaat uit 25 meerkeuzevragen, die gaan over procedures en wettelijke voorschriften, en zes praktijkervaringsvragen die meer gericht zijn op algemene voertuigtechniek. Het laatste onderdeel bestaat uit acht praktijkopdrachten. Na het behalen van het Apk-diploma krijgt de nieuwe Apk-keurmeester de Apk-bevoegdheidspas opgestuurd. De Apk-bevoegdheid is twee jaar geldig en verloopt automatisch wanneer de Apk-keurmeester zich niet opgeeft voor het examen bevoegdheidsverlenging. Het examen bevoegdheidsverlenging dwingt Apk-keurmeesters op de hoogte te blijven van de laatste wet- en regelgeving. Het examen Apk-keurmeester wordt afgenomen door de ibki examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Opleidingsduur en niveau Apk-keurmeester

Een specifieke opleiding of cursus Apk-keurmeester ter voorbereiding van het examen Apk-keurmeester zal doorgaans enkele dagen of dagdelen in beslag nemen. Uiteraard zal de Mbo-opleiding eerste autotechnicus niveau drie enkele jaren in beslag nemen. Het examen Apk-keurmeester is alleen toegankelijk voor mensen met de juiste vooropleidingen. Het examen Apk-keurmeester is over het algemeen niet heel moeilijk, maar vraagt natuurlijk wel een uitgebreide kennis en ervaring als automonteur.

Vervolgopleidingen Apk-keurmeester

Er zijn geen echte vervolgopleidingen van toepassing na het behalen van het diploma Apk-keurmeester. Wel moet de Apk-keurmeester om de twee jaar op herhaling om zijn bevoegdheid te behouden.

Vooropleiding Apk-keurmeester

Een aanstaande Apk-keurmeester moet minimaal over het Mbo-diploma eerste autotechnicus niveau drie beschikken om deel te kunnen nemen aan het examen Apk-keurmeester lichte voertuigen (APK2). Wanneer het gaat om zware voertuigen moet de aanstaande Apk-keurmeester minimaal over het Mbo-diploma eerste monteur bedrijfsauto's beschikken (APK1). Er zijn zoals eerder aangegeven meer opleidingen en diploma's die het mogelijk maken om jezelf aan te melden voor het examen Apk-keurmeester, maar over het algemeen beschikken de meeste Apk-keurmeesters over een Mbo-diploma.

Mijnzzp.nl