Opleiding tot Asbestsaneerder

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauCursus

Cursus asbestsaneerder

Er bestaat geen gerichte Mbo-opleiding asbestsaneerder. De meeste mensen die asbest saneren zijn feitelijk sloper van beroep en hebben het DAV certificaat en VCA certificaat behaald. De afkorting DAV staat voor deskundig asbest verwijderaar. Dit certificaat toont aan dat iemand kennis van zaken heeft met betrekking tot het veilig werken met asbest. De cursus DAV duurt over het algemeen twee dagen en is drie jaar geldig. Een cursus DAV kost ongeveer 475 euro exclusief btw. Naast de DAV cursus bestaat er ook nog de zogenaamde DTA cursus. DTA staat voor deskundig toezichthouder asbestverwijdering en deze moet aanwezig zijn tijdens de werkzaamheden. De cursus DTA is gedeeltelijk theoretisch en praktijkgericht. Tijdens de cursus is er onder andere aandacht voor gezondheidsaspecten, adembeschermingsapparatuur, asbest herkenning, wat asbest eigenlijk precies is en het veilig werken met gereedschap en machines. Tijdens het praktijkgedeelte is er onder andere aandacht voor het uitvoeren van een rooktest in een container en leer je hoe je asbest precies moet verpakken.

Opleidingsduur en niveau asbestsaneerder

De opleiding asbestsaneerder of DAV cursus duurt over het algemeen maximaal twee dagen en is drie jaar geldig. Het behalen van het DAV certificaat is overigens niet heel moeilijk maar wel verplicht.

Vervolgopleidingen asbestsaneerder

Er bestaan geen vervolgopleidingen voor het beroep asbestsaneerder. Een asbestsaneerder is in de meeste gevallen een sloper van beroep. Wie toch een opleiding zoekt kan kiezen voor de basisopleiding binnen de bouwsector, namelijk de Mbo-opleiding assistent bouw en infra op niveau een.

Vooropleiding asbestsaneerder

De meeste werkgevers verwachten minimaal een Vmbo-diploma of een gerichte Mbo-diploma voordat je deel mag nemen aan de cursus DAV of DTA.

Mijnzzp.nl