Opleiding tot Wijnboer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Avatar van Team Mijnzzp
NiveauMbo/Hbo-niveau
VooropleidingAkkerbouw (Mbo 3)
VooropleidingLandbouw (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding manager teelt

Er bestaan geen gerichte erkende opleidingen voor het beroep wijnbouwer. Er zijn wel voldoende andere opleidingsmogelijkheden die kunnen helpen als wijnboer. De Mbo-opleiding manager teelt is bijvoorbeeld een goede basisopleiding als wijnboer, omdat deze opleiding alles met teelt, groei en oogsten te maken heeft, en er veel aandacht zal zijn voor ondernemen en managen. Een andere mogelijke opleiding tot wijnboer kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding akkerbouw zijn. Welke opleiding het beste past bij iemand is heel persoonlijk en niet zomaar aan te geven. Daarnaast worden er voldoende externe opleidingen en cursussen aangeboden op wijngebied, die kunnen helpen als wijnboer. Wij gaan hier uit van de Mbo-opleiding manager teelt, omdat dit een erkende opleiding betreft. De deelnemers aan de Mbo-opleiding manager teelt hebben over het algemeen al voldoende ervaring met plantenteelt, groei en oogsten vanuit eerdere vooropleidingen en werkervaring. Deze opleiding is dan ook meer gericht op managementtaken en het runnen van een onderneming. De opleiding heeft verder niets met wijnbouw te maken, maar kan wel een belangrijke éérste stap zijn als professioneel wijnboer.

Opleidingsduur en niveau manager teelt

De Mbo-opleiding manager teelt zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen manager teelt

Na het afronden van de Mbo-opleiding manager teelt niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding Tuinbouw & Akkerbouw. De Hbo-opleiding Tuinbouw & Akkerbouw zal over het algemeen nog eens vier jaar in beslag nemen maar is, met de juiste vooropleidingen, meestal ook sneller af te ronden.

Vooropleiding manager teelt

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding manager teelt niveau vier. Daarnaast is het aan te raden om eerst de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker teelt niveau drie te volgen, omdat tijdens deze opleiding alle basisvaardigheden aan bod zullen komen.

Mijnzzp.nl