Wijnboer

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Wijnboer?

Een wijnboer is een akkerbouwer die zich gespecialiseerd heeft in het bewerken van landbouwgrond ten behoeve van de wijnstok. De vruchten (de druiven) aan de wijnstok zijn bestemd voor de productie van wijn. Het is niet zo dat alle wijnboeren zelf ook wijn maken, omdat een wijnboer de druiven ook kan doorverkopen aan handelaren. Een wijnboer wordt ook wel een wijndruiventeler of wijngaardenier genoemd. Om goede wijndruiven te kweken is het belangrijk dat de wijngaard gelegen is in een gunstig klimaat. Ondanks dat het klimaat in Nederland niet helemaal geschikt is voor de wijnbouw, zijn er in Nederland ook wijnboeren te vinden die zelf wijn maken. Een wijnboer zal regelmatig op de wijngaarden te vinden zijn om onkruid te verwijderen en om te snoeien, omdat dit belangrijk is voor de optimale groei van de druiven. Een wijnboer is dus gespecialiseerd in wijnbouw. Wijnbouw heeft niet alleen betrekking op de druiven, maar op alle handelingen die nodig zijn om wijn te maken, zoals het persen van druiven, gisten van druiven en de uiteindelijke botteling van wijn. Het worden van een echte wijnboer is niet makkelijk, omdat een wijnboer over veel kennis moet beschikken om goede wijnsoorten te kunnen maken. Het beroep wijnboer is aan te merken als een bijzonder beroep, waarbinnen sprake moet zijn van veel passie. Zonder de juiste passie is het niet mogelijk om op een goede manier werkzaam te zijn als wijnboer. De inhoudelijke werkzaamheden van een wijnboer zijn verder niet zomaar eenduidig aan te geven, omdat wijnboeren op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. In de meeste gevallen zal een wijnboer zelf ook werkzaam zijn op de wijngaard, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vooral de buitenlandse wijngaarden kunnen zeer groot zijn qua omvang. In dat soort gevallen zal een wijnboer in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als bedrijfsleider en als manager.

Lees verder...

Opleiding tot Wijnboer

Welke opleiding is nodig om Wijnboer te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Wijnboer? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Wijnboer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Wijnboer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl