Team Mijnzzp

Begroting maken bedrijf

Het is belangrijk om inzicht en controle te hebben over de financiële situatie van je bedrijf. Dit helpt onder meer om strategische beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld met als doel je omzet te verhogen of kosten te verlagen. Of om het juiste moment te bepalen om een investering te doen. Ook voor een klein bedrijf is inzicht en controle van belang. De basis hiervoor begint met het maken van een begroting.

Inhoudsopgave
Maak een overzicht met inkomstenbronnen
Maak een overzicht met kosten
De begroting
Analyse maken

Maak een overzicht met inkomstenbronnen

De eerste stap is een overzicht met inkomstenbronnen te maken. Je krijgt op deze manier inzicht in waar je geld vandaan komt. Stel een lijst op met alle diensten die je levert of producten die je verkoopt. Maak daarbij een schatting van de inkomsten voor een bepaalde periode. Het is natuurlijk handig om de gegevens van je boekhouding erbij te pakken, zodat je geen inkomstenbronnen vergeet.

Maak een overzicht met kosten

Net als dat je een lijst met inkomstenbronnen opstelt, maak je ook een overzicht met alle kosten voor je bedrijf. Denk aan alle soorten kosten, zoals zakelijke abonnementen, maar ook aan reiskosten en huur van een bedrijfspand. Door alle kosten in kaart te brengen, krijg je een goed overzicht van de uitgaven. Dit is ook meteen een mooie aanleiding om te kijken op welke kosten je kan besparen. Staan er binnenkort andere uitgaven op de planning? Die neem je dan mee in de begroting.

De begroting

De geschatte inkomsten en uitgaven vormen de basis van je begroting. De periode waarop je begroting betrekking heeft, kan je zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld uitgaan van een begroting voor een kwartaal of voor een jaar, maar ook voor een maand. Start bijvoorbeeld eens met een begroting voor een maand. Je kan dan daarna de begroting analyseren om te kijken of de verwachtingen zijn uitgekomen.

Analyse maken

Na afloop van de periode waarvoor je de begroting hebt gemaakt, is het tijd voor de analyse. Dit is belangrijk, omdat je aan de hand daarvan kan zien of je een goede begroting hebt gemaakt. Ben je met de kosten binnen je budget gebleven? Of zijn de inkomsten hoger dan verwacht? Dan heb je het goed gedaan.

Mijnzzp.nl