Team Mijnzzp

Sponsor

Ben je een ondernemer met een lokaal bedrijf? De kans is groot dat je wel eens bent benaderd voor sponsoring. Vooral als je bijvoorbeeld in je vrije tijd zelf actief bent bij een sportclub, zoals een voetbalvereniging. Sponsoring is bovendien van toepassing op allerlei situaties, van eenmalige evenementen tot een jaarlijkse sponsorbijdrage voor een reclamebord of shirtsponsoring. Mocht je een sponsoraanvraag krijgen, neem dan altijd even de tijd om een beslissing te nemen. Je hoeft niet direct antwoord te geven.

Inhoudsopgave
Reden van sponsoring
Netwerken en samenwerken
Fiscaal voordeel

Reden van sponsoring

Het is in de eerste plaats van belang waarom je mogelijk positief besluit op een sponsoraanvraag. Heb je daar een doel mee en wat is het doel dan? Dit zijn belangrijke aspecten, want als je een doel hebt dan dient de vorm van de sponsoring daarop aan te sluiten. Je kan als lokaal timmerbedrijf bijvoorbeeld de plaatselijke voetbalclub sponsoren om je bedrijf zichtbaar te laten zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een sponsoraanvraag komt voor een eenmalige sponsoring. In dat geval profiteer je zonder dat je er zelf een doel mee wilt bereiken van de tijdelijke extra naamsbekendheid.

Netwerken en samenwerken

Een groot voordeel van sponsor zijn, is dat je de mogelijkheid krijgt om met andere partijen in contact te komen en samen te werken. Denk maar eens aan het sponsoren van een betaalde voetbalorganisatie. Je komt dan in een groot zakelijk netwerk terecht, waarbij je andere sponsoren leert kennen. Dit biedt weer mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan met andere partijen. Wat dat betreft zit er wel een groot verschil tussen het optreden als sponsor op amateurniveau of op professioneel niveau.

Fiscaal voordeel

In je overweging om wel of niet te gaan sponsoren, is het ook nog interessant om aan de fiscale voordelen te denken. Ben je een ondernemer die een sponsorovereenkomst afsluit vanuit zakelijk oogpunt? Bijvoorbeeld om je naamsbekendheid of zichtbaarheid te vergroten? Dit is een situatie, waarin het mogelijk is om de uitgaven voor sponsoring als zakelijke kosten op te voeren in je boekhouding.  De btw verwerk je in dit geval als voorbelasting voor de btw-aangifte. Je krijgt namelijk een factuur met een btw-heffing over de sponsorbijdrage.

Mijnzzp.nl