Veel mensen starten als zzp’er naast een baan in loondienst of vanuit een hobby. Maar wanneer word je eigenlijk door de Belastingdienst gezien als ondernemer? Dit is een belangrijke vraag, want het bepaalt of je recht hebt op belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en of je verplicht bent om btw-aangifte te doen. In dit artikel leggen we uit waar de Belastingdienst naar kijkt en wat jij als startende zzp’er moet weten.
Inhoudsopgave
• Niet iedereen met een KVK-inschrijving is automatisch ondernemer
• Belangrijke criteria waar de Belastingdienst op let
• Waarom deze beoordeling belangrijk is
• Twijfel je? Vraag een voorlopige beoordeling aan
• Starten als ondernemer
Niet iedereen met een KVK-inschrijving is automatisch ondernemer
Zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, krijg je automatisch een btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dat betekent echter niet dat je ook voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt gezien. Voor die beoordeling kijkt de Belastingdienst namelijk naar de realiteit van jouw onderneming. Het gaat erom of je met je werkzaamheden winst maakt of op z’n minst winst kunt verwachten, en of je zelfstandig werkt met meerdere opdrachtgevers.
Belangrijke criteria waar de Belastingdienst op let
De Belastingdienst hanteert een aantal richtlijnen om te bepalen of je ondernemer bent. Denk aan het aantal opdrachtgevers, het ondernemersrisico dat je loopt en de tijd die je aan je bedrijf besteedt. Werk je slechts incidenteel of voor één vaste opdrachtgever, dan is de kans groot dat je niet als ondernemer wordt gezien. Ook moet je zelf bepalen hoe je je werk uitvoert en verantwoordelijk zijn voor je bedrijfsresultaat.
De volgende zaken wegen mee in de beoordeling:
- Heb je meerdere opdrachtgevers?
- Werk je met een uurtarief dat gericht is op winst maken?
- Promoot je je diensten actief, bijvoorbeeld via een website of netwerk?
- Loop je financieel risico, zoals het niet betaald krijgen van facturen?
Hoe meer van deze kenmerken op jou van toepassing zijn, hoe groter de kans dat je als ondernemer wordt aangemerkt.
Waarom deze beoordeling belangrijk is
De status van ondernemer heeft grote gevolgen voor je belastingaangifte. Word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien, dan kun je in aanmerking komen voor fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Deze regelingen zorgen ervoor dat je minder belasting betaalt over je winst. Daar staat tegenover dat je administratie moet bijhouden, jaarlijks aangifte inkomstenbelasting als ondernemer moet doen en soms ook verplicht bent om btw te rekenen en af te dragen.
Twijfel je? Vraag een voorlopige beoordeling aan
Als je twijfelt of je als ondernemer wordt gezien, kun je een 'voorafgaande beoordeling' aanvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt dan op basis van je situatie een inschatting. Let op: dit is geen definitieve uitspraak, maar wel een goed uitgangspunt om je bedrijfsvoering op aan te passen.
Starten als ondernemer
Het is dus niet genoeg om alleen een KVK-inschrijving te hebben: de Belastingdienst kijkt breder naar je situatie. Zorg dat je goed weet waar je staat als ondernemer. Een juiste inschatting voorkomt verrassingen bij je aangifte en zorgt ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van de fiscale voordelen waar je recht op hebt. Start je als zzp’er? Dan is het verstandig om je hier vanaf het begin goed in te verdiepen.
Mijnzzp.nl