Team Mijnzzp

Zelfstandig ondernemerschap populair

De cijfers van het Centraal Bureau Statistiek wijzen uit dat het aantal zelfstandig ondernemers in het derde kwartaal van 2022 verder is gestegen. In deze periode stonden er in totaal 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers geregistreerd. Het aandeel van zzp'ers is vooral in de zorg- en welzijnssector gegroeid, net als in de commerciële sector, technische industrie en ICT-branche. Het is de verwachting dat de trend in 2023 doorzet en daar zijn natuurlijk verschillende redenen voor. Er zijn namelijk nogal wat voordelen verbonden aan het starten van een eigen bedrijf.

Inhoudsopgave
1. Meer vrijheid ten aanzien van werktijden
2. Meer verdienen
3. Gemakkelijk om bedrijf te starten
4. Meer afwisseling

1. Meer vrijheid ten aanzien van werktijden

Een belangrijk voordeel van het starten van een eigen bedrijf is dat je als zzp'er veel ruimte krijgt om je eigen werktijden in te delen. Dit gaat uiteraard niet altijd op, want als je een winkel begint, ben je gebonden aan winkeltijden. Er zijn echter veel werkzaamheden die zich wel goed lenen om de eigen werktijden in te delen. Het is ook niet voor niets dat er steeds meer digital nomads komen die de vrijheid nemen om locatieonafhankelijk te werken.

2. Meer verdienen

Zelfstandig ondernemerschap is ook populair omdat er meer geld te verdienen valt. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt, waarin de vraag naar arbeidskrachten groot is. Het voordeel van zzp'ers is dat deze een eigen tarief bepalen en van de krappe arbeidsmarkt kunnen profiteren door meer geld te vragen. Uiteraard is er wel een keerzijde aan, want de zelfstandig ondernemer moet zelf een AOV-verzekering regelen om bij ziekte of arbeidsongeschiktheid doorbetaald te worden. Ook moet er geld voor het pensioen opzij worden gezet.

3. Gemakkelijk om bedrijf te starten

Een ander voordeel van zelfstandig ondernemerschap is dat iedereen gemakkelijk een bedrijf kan beginnen. Er zijn veel werkzaamheden waar geen startkapitaal voor nodig is en waarbij een inschrijving in het Handelsregister voldoende is om te gaan ondernemen. Bovendien is het mogelijk om naast een parttime baan te starten met zelfstandig ondernemerschap. Op deze manier is er nog sprake van een vast inkomen.

4. Meer afwisseling

Een zelfstandig ondernemer die voor opdrachtgevers werkzaamheden verricht, kent doorgaans meer afwisseling in de werkzaamheden dan werknemers. Ook dit is een voordeel van het ondernemerschap.

Mijnzzp.nl