Team Mijnzzp

Vrouw achter laptop

Je bent als zzp'er doorgaans verplicht om aangifte voor de btw te doen. Een uitzondering hierop is als je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling. Vergeet je om de verplichte btw-aangifte te doen, dan krijg je te maken met een naheffingsaanslag btw van de Belastingdienst. Het is beter om dat te vermijden, want een naheffingsaanslag betekent dat je er een schatting voor btw-afdracht wordt gemaakt.

Inhoudsopgave
Doe op tijd btw-aangifte
Nihilaangifte btw
Starter zonder omzet

Doe op tijd btw-aangifte

Het is belangrijk om als zzp'er op tijd de btw-aangifte te doen. Dat kan door regelmatig je boekhouding bij te houden en de btw-aangifte in je agenda te plannen. De uiterste termijn voor het doen van de btw-aangifte is per kwartaal vastgesteld. Voor het eerste kwartaal is de uiterste datum 30 april, voor het tweede kwartaal is dat 31 juli en voor het derde kwartaal is dat 31 oktober. De aangifte voor het vierde kwartaal doe je uiterlijk op 31 januari van het volgende kalenderjaar. Een boekhoudprogramma is handig als je de boekhouding en de btw-aangifte zelf doet. Heb je een boekhouder, dan zorgt deze uiteraard voor een tijdige btw-aangifte.

Nihilaangifte btw

Het komt wel eens voor dat je een in kwartaal geen btw in je boekhouding hebt verwerkt. In dat geval is het niet zo dat je helemaal geen btw-aangifte hoeft te doen. Dat moet namelijk wel als je als ondernemer btw-plichtig bent. In dat geval vul je de btw-aangifte in en ontstaat er een zogenoemde nihilaangifte. Dit kan ook voorkomen als je met je werkzaamheden als zzp'er stopt en je bedrijf uitschrijft als je in het laatste actieve kwartaal geen btw in rekening hebt gebracht.

Starter zonder omzet

Ben je gestart met je bedrijf, maar heb je nog geen omzet gedraaid? Ook dan ben je als btw-plichtige ondernemer toch verplicht om de btw-aangifte te doen. Er is dan eveneens sprake van een nihilaangifte. De Belastingdienst stuurt je als startende zzp'er vooraf een bericht dat je verplicht bent om aangifte te doen voor de btw. De aangifte voor de btw is ook nodig als je van de kleineondernemersregeling gebruik wilt maken, maar daar nog geen goedkeuring van de Belastingdienst voor hebt ontvangen.

Mijnzzp.nl