Team Mijnzzp

Btw-aangifte ondernemer

Dien jij als zzp'er je btw-aangifte altijd netjes op tijd in? Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat 30% van de ondernemers daarmee wel eens te laat is geweest. De flitspeiling heeft betrekking gehad op de afgelopen drie jaar. Opvallend is dat het vooral starters zijn die niet altijd op tijd zijn met het doen van de btw-aangifte. De Belastingdienst laat weliswaar weten dat er een btw-aangifte wacht, maar je kan ook voor jezelf een herinnering instellen.

Inhoudsopgave
Geen omzet, wel btw-aangifte
Starters: digitaal of op papier
Correctie doorgeven

Geen omzet, wel btw-aangifte

Ieder kwartaal krijg je een maand de gelegenheid om de btw-aangifte te doen. Zo moet je over het vierde kwartaal van 2022 uiterlijk 31 januari 2023 de btw-aangifte invullen en verzenden. Ben je als ondernemer btw-plichtig dan moet je aangifte doen. Ook als je in een kwartaal geen omzet hebt gehad, geldt deze verplichting. Heb je geen omzet gehad en doe je niet tijdig aangifte dan volgt er automatisch een boete.

Starters: digitaal of op papier

Ben je een startende ondernemer dan bestaat de mogelijkheid dat je de eerste btw-aangifte op papier moet doen. Het is echter afhankelijk van de vraag op welk moment je de onderneming bent gestart en op welk moment je ingeschreven bent bij de KVK. Je moet namelijk aangifte op papier doen als er al een tijdvak is verstreken, waarover je aangifte had moeten doen. Dit is te voorkomen door je als startende ondernemer simpelweg tijdig aan te melden bij de KVK. In dat geval staat er in Mijn Belastingdienst voor ondernemers namelijk een digitale btw-aangifte voor je klaar.

Correctie doorgeven

Het komt wel eens voor dat een ondernemer na de jaarafsluiting ontdekt dat er een factuur in een eerdere btw-aangifte is vergeten. Het is dan mogelijk om een correctie door te geven. Mocht het te corrigeren bedrag beneden de 1.000 euro uitkomen dan is de correctie in de eerstvolgende btw-aangifte op te nemen. Bij een correctie voor een hoger bedrag is het nodig om een apart formulier in te vullen, namelijk het formulier ‘suppletie omzetbelasting’. Dit formulier is net als de btw-aangifte digitaal beschikbaar via Mijn Belastingdienst voor ondernemers.

Mijnzzp.nl