Team Mijnzzp

Boekhouding afsluiten

Je hebt als zzp'er te maken met een boekjaar dat van 1 januari tot en met 31 december loopt. Doe je de boekhouding zelf dan sluit je het boekjaar af om vervolgens aan een nieuw boekjaar te beginnen. Maak je gebruik van een boekhoudprogramma dan is het belangrijk de instructies op te volgen. De wijze waarop de jaarafsluiting plaatsvindt, varieert namelijk per soort boekhoudsoftware. Je hoeft overigens niet per se op de laatste dag van het jaar aan het werk te gaan. Het is wel handig om het zo snel mogelijk te doen, zodat je oude boekjaar en nieuwe boekjaar van elkaar gescheiden zijn.

Tips voor de jaarafsluiting van de boekhouding

Het einde van het boekjaar brengt met zich mee dat je als zzp'er de balans opmaakt. Hierbij is het belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden, zoals met nog te factureren omzet. Check of alle afschrijvingen zijn geboekt en of je alle investeringen hebt opgevoerd. Heb je nog bedrijfsmiddelen nodig? Als je deze aanschaft voor 1 januari 2023 zijn de kosten nog zakelijk aftrekbaar en kom je wellicht nog voor de kleinschaligheidsaftrek in aanmerking. Verder is het belangrijk om te kijken wat de voorraad is en of er nog openstaande rekeningen zijn die je dit jaar nog kan betalen. De jaarafsluiting is meteen ook te gebruiken om de laatste btw-aangifte over 2022 te doen.

Niet verplicht, maar wel belangrijk

De jaarafsluiting van de boekhouding is voor een zzp'er niet verplicht, maar het is wel belangrijk. Het saldo van winst en verlies begint in het nieuwe jaar bijvoorbeeld weer op nul als je de jaarafsluiting hebt gedaan. Op deze manier voorkom je dat er eventuele fouten ontstaan in je boekhouding, zoals een post in het verkeerde jaar boeken. Bovendien zorgt de jaarafsluiting van de boekhouding voor een duidelijk financieel overzicht. De omzet is duidelijk net als de kosten en de winst uit onderneming.  Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om je strategie aan te passen op basis van het financiële inzicht. Verder dient de afsluiting van de boekhouding aan het einde van het jaar ter voorbereiding van het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

Mijnzzp.nl