Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Het aantal startende parttime zzp-ers over het eerste halfjaar van 2016 laat een groei zien van 27 procent ten opzichte van 2015. Het eerste halfjaar van 2016 zijn er 16.658 startende parttime zzp-ers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De snelst groeiende branches waarbinnen parttime zzp-ers starten zijn de zakelijke dienstverlening en de gezondheidsbranche. Daarnaast zijn er opvallend veel zzp-ers gestart als parttime taxichauffeur. Over het algemeen hebben parttime zzp-ers ook inkomsten vanuit loondienst.

Wat zijn de gevaren van werken als parttime zzp-er

Wie als zzp-er een parttime onderneming wil starten moet zich goed realiseren dat je ook als parttime zzp-er zal moeten voldoen aan het urencriterium van 1255 uur om in aanmerking te kunnen komen voor bepaalde ondernemersaftrek. In speciale gevallen kan er ook een urencriterium gehanteerd worden van 800 uur. Het verlaagde urencriterium is alleen van toepassing voor het krijgen van startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.

De belastingdienst heeft geen speciale regeling voor parttime zzp-ers. Parttime zzp-ers worden gezien als normale ondernemers. Ook parttime ondernemers hebben dus te maken met inkomstenbelasting en btw-aangifte. Wanneer de parttime ondernemer niet aan de 1255 uur komt heeft de ondernemer geen recht op zelfstandigen- en startersaftrek. Overigens is het natuurlijk niet verboden om te werken als parttime zzp-er. Wel zijn er dus andere fiscale regels van toepassing.

Wanneer je wilt starten als parttime ondernemer en je ook werkzaam bent voor een werkgever is het verstandig om ook de werkgever in te lichten over je nieuwe werkzaamheden. Als ondernemer kan je het snel drukker krijgen, waardoor er wellicht minder tijd zal zijn voor andere zaken. Om arbeidsconflicten te voorkomen is het beter om te overleggen, zodat er geen problemen ontstaan.

Het starten van een (parttime) onderneming vanuit een uitkeringssituatie is in veel gevallen mogelijk maar zal wel goed gecoördineerd moeten worden met de uitkeringsinstantie om problemen te voorkomen. Er worden strikte regels gehanteerd met betrekking tot extra inkomsten naast een uitkeringssituatie. Wanneer blijkt dat er extra inkomsten zijn naast een uitkering, zonder toestemming van de uitkeringsinstantie, zal de ondernemer in veel gevallen al het geld terug moeten betalen.

Voordelen van werken als parttime zzp-er

De voordelen als parttime zzp-er kunnen per persoon verschillen, maar het grootste voordeel is wellicht dat er minder financiële risico's zijn wanneer je bijvoorbeeld ook nog werkzaam bent in loondienst. Er talloze soorten ondernemingen te bedenken die prima als parttime ondernemer uitgevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het runnen van een webshop of aan een nagelstudio aan huis.

Door het spreiden van het risico blijven er dus inkomsten vanuit loondienst. Vooral tijdens de opstartperiode zijn de inkomsten als parttime ondernemer meestal nog niet heel hoog, waardoor er dan toch stabiele inkomsten zijn. Een ander groot voordeel is dat de parttime ondernemer een goed netwerk kan opbouwen tijdens de opstartperiode, zonder dat de druk meteen hoog is. Het opbouwen van een klantenbestand of bijvoorbeeld het krijgen van bezoekers op een webshop zal een langere periode in beslag nemen, waarbij extra inkomsten belangrijk kunnen zijn.

Mijnzzp.nl