Team Mijnzzp

Mensen onderweg werk

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal nieuwe parttime zzp-ers de afgelopen maanden fors is toegenomen. De eerste drie kwartalen van 2019 hebben zich ruim 139.000 nieuwe zzp-ers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Onder deze 139.000 nieuwe zzp-ers bevinden zich ruim 36.500 parttime zzp-ers. Dit houdt in dan het zzp-ers betreft, die ook nog een baan in loondienst hebben. Vooral binnen de bouw, logistiek en de gezondheidszorg blijft het aantal zzp-ers alleen maar verder toenemen. Het aantal zzp-ers binnen de zorgsector blijkt ook niet meer te stoppen. Uit onderzoek van BNR komt naar voren dat de afgelopen zes jaar het aantal zzp-ers in de zorgsector is toegenomen met ruim zeventig procent. In het onderzoek is te lezen dat het geen zin meer heeft om te geld uit te geven aan personeel, omdat er toch geen personeel te vinden is binnen de zorgsector.

Het is opvallend te noemen dat er zoveel nieuwe zzp-ers starten als parttime zzp-er. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals kappers of schoonheidsspecialisten, die naast een vaste baan vanuit huis werken. Een andere oorzaak is dat steeds meer mensen niet aan hun uren komen en zich wellicht verhuren als zzp-er. Parttime zzp-ers groeien over het algemeen vroeg of laat door tot fulltime zzp-ers. Ook in de zorgsector blijkt dat er steeds meer sprake is van zzp-ers. De zorgsector is net zo als de onderwijssector niet de grootste zzp-sector. Dit blijkt langzaam wel te veranderen, omdat steeds meer zorgprofessionals de voordelen inzien. Daarnaast is het voor zorgmanagers makkelijker om gebruik te maken van flexibel personeel. Uit het onderzoek van BNR blijkt ook dat er eigenlijk geen personeel meer te vinden is binnen de zorgsector.

Parttime zzp-er

Wij hebben al vaker geschreven over het onderwerp parttime zzp-er. Er zijn veel zzp-ers, die naast hun vaste baan een onderneming runnen. Een zzp-er kan zich verhuren aan opdrachtgevers of kan bijvoorbeeld vanuit huis werken. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van enquêtes of aan het testen van producten vanuit huis. Voor iedereen is er wel een passende manier te vinden om extra inkomsten kunnen verdienen. Denk bijvoorbeeld ook aan het werkzaam zijn als virtueel assistent voor andere ondernemers en aan het schrijven voor andere ondernemers.

Mijnzzp.nl