Team Mijnzzp

Financieel managementsysteem

De Profit First methode is door Mike Michalowicz bedacht als financieel managementsysteem met als doel de winstgevendheid te verbeteren. De focus van Profit First is namelijk gericht op de winst. Je hebt als zzp'er de mogelijkheid om deze methode toe te passen met als eerste doel het veiligstellen van je winst. De manier van boekhouden krijgt met Profit First een andere invulling. Je richt je vooral op het verdelen van de inkomsten over meerdere potjes en niet op de inkomsten en kosten. In het kort draait het om het reserveren van winst.

Inhoudsopgave
Maak meerdere potjes
Vast percentage per rekening
Winstpotje

Maak meerdere potjes

Je kan met de Profit First methode beginnen als ondernemer door verschillende potjes aan te maken. Dit kan je in de praktijk bijvoorbeeld doen door zowel een rekening voor je winst als voor je toe te kennen inkomsten te openen. Daarnaast maak je nog een apart potje voor de af te dragen belastingen en voor operationele uitgaven voor je bedrijf. Wil je voor je pensioen sparen dan maak je ook een apart pensioenpotje. Zo zijn er afhankelijk van je persoonlijke situatie nog meer potjes aan toe te voegen. Je kan voor het gemak besluiten om meerdere betaalrekeningen te openen, maar ook virtuele potjes gebruiken.

  • Winst
  • Inkomen
  • Belastingen
  • Operationele uitgaven

Vast percentage per rekening

Bij het toepassen van de Profit First methode wijs je aan de potjes of rekeningen verschillende percentages toe. Je kan bijvoorbeeld voor de winst 20% of 30% als percentage nemen en voor de inkomstenbelasting 35% reserveren. Het is om de methode te doen slagen aan te raden om de percentages op een vast moment toe te kennen. Dit kan het moment zijn waarop je alle inkomsten binnenkrijgt of op een vaste dag per maand of per week. Het vereist wel de nodige discipline om de Profit First methode toe te passen. Wanneer je bijvoorbeeld een zakelijke uitgave moet doen dan gebruik je uitsluitend het potje dat daarvoor bestemd is.

Winstpotje

Het apart zetten van de winst aan de hand van een bepaald percentage laat het bedrag gestaag groeien. Het is dan de vraag wat je met het winstpotje gaat doen. Dat mag je helemaal zelf weten. Je kan bijvoorbeeld een mooie vakantie boeken of het geld gebruiken om in je bedrijf te investeren.

Mijnzzp.nl