Team Mijnzzp

Auto leasen

Als zzp'er is het denkbaar dat je gebruikmaakt van een auto voor het werk, en afhankelijk van de situatie kan het slim zijn om gebruik te maken van private lease. Een groot voordeel van private lease is dat je bij deze leasevorm als privépersoon het contract afsluit en dus niet te maken hebt met bijtelling. Een ander voordeel is dat je niet te maken krijgt met onverwachte onkosten. Bij private lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto, en na de leaseperiode kun je de auto weer inleveren. De leaseperiode is meestal voor minimaal 12 maanden tot maximaal 60 maanden.

Inhoudsopgave
Voordelen private lease zzp
Kosten private lease
Wat zijn de mogelijke nadelen van private lease?
Is private lease duurder dan kopen?

Voordelen private lease zzp

Het private leasen van een auto kan interessant zijn als zzp'er en het is een groot voordeel dat je niet te maken krijgt met bijtelling. Daarnaast hoef je niet zelf een groot bedrag uit te geven voor de aankoop van een auto. Een bijkomend voordeel is dat je om de paar jaar een nieuwe auto mag uitzoeken en je dus steeds goed voor de dag komt als zzp'er. Ook heb je te maken met een vast bedrag per maand zodat je precies weet waar je aan toe bent qua kosten. Je hebt dus niet te maken met onvoorziene kosten zoals wanneer er een kostbare reparatie nodig is. Je hebt daarnaast ook niet te maken met rente zoals het geval is wanneer je zelf een financiering aangaat.

Kosten private lease

De kosten voor private lease maak je als privépersoon en deze zijn dus niet zakelijk aftrekbaar. Vanuit ondernemingsoogpunt is het rijden van een privéauto al snel kostbaar, en dit is bij private lease dan ook zeker het geval. Aan de andere kant heb je niet te maken met bijtelling en geef je ook nooit meer uit dan het afgesproken maandbedrag. Wanneer je de privéauto zakelijk gebruikt, mag je als ondernemer de zakelijk gereden kilometers aftrekken van de winst met 23 eurocent per gerede kilometer. Wil je de kosten nog verder laag houden, dan is het bij private lease ook steeds vaker mogelijk om een occasion te leasen. Een andere optie is wellicht om te denken aan zakelijke deelmobiliteit in het kader van duurzaamheid en kostenbeheersing. Wanneer je besluit om een nieuwe elektrische auto aan te schaffen, kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie.

Wat zijn de mogelijke nadelen van private lease?

Afhankelijk van de persoonlijke situatie kun je ook te maken krijgen met enkele nadelige gevolgen bij private lease. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen verkrijgen van minder hypotheek en aan de verplichte BKR-registratie. Ook heb je te maken met een kilometerbundel, en wanneer je hier overheen gaat, kan private lease al snel kostbaar worden. Bovendien heb je te maken met een leasecontract, en is het niet zomaar mogelijk om het leasecontract eenzijdig op te zeggen. Wanneer het eventueel niet goed gaat met het bedrijf, dan moet je dit dus wel zelf kunnen opvangen.

Is private lease duurder dan kopen?

Het is een misverstand om te denken dat je altijd goedkoper uit bent met een eigen auto, omdat dit afhankelijk is van het type auto dat je gaat leasen. Wanneer je alle kosten meerekent, inclusief de aanschafprijs van een eigen auto, dan kan het zomaar zijn dat je met private lease goedkoper uit bent. Vanzelfsprekend betreft dit maatwerk en kan dit per ondernemer verschillen. Vergeet daarnaast ook niet het voordeel van het steeds kunnen rijden van een nieuwe auto.

Mijnzzp.nl