Team Mijnzzp

Hypotheek

Ondernemers die de keuze hebben gemaakt om in een auto te rijden op basis van private lease, krijgen sinds 1 april minder hypotheek. Dit heeft te maken met de verdere aanscherping van de regels voor hypotheken. De Consumentenbond heeft uitgezocht dat het verschil voor en na 1 april wel tot in de tienduizenden euro’s kan lopen.

Inhoudsopgave
Private lease en hypotheek
Private lease als 100% schuld
NHG-grens en Nibud normen

Private lease en hypotheek

Bij private lease denk je als snel aan een auto, maar er zijn ook andere objecten die hiervoor in aanmerking komen. Denk daarbij maar aan het huren van een wasmachine of aan het huren van een ketel. Het verschil is echter wel dat een auto op basis van private lease meer invloed heeft op de maandlasten dan een wasmachine. Sinds 1 april telt private lease 100% mee als schuldvorm en dat betekent dat er sprake is van invloed op het te lenen hypotheekbedrag. Als je als zzp'er van plan bent om een huis te gaan kopen en een hypotheek af te sluiten, is het raadzaam om daarmee rekening te houden.

Private lease als 100% schuld

Dat private lease uit de lucht komt vallen als schuld bij de hypotheek is overigens niet zo, want er werd altijd al wel rekening mee gehouden. Eerder was het zo dat 65% van het leasebedrag meetelde als schuldbedrag en dat is nu 100% geworden. Het is al een moeilijke tijd om een huis te vinden en zeker voor starters op de woningmarkt. Dat wordt nog lastiger als je private lease verplichtingen hebt, omdat je dan minder kan lenen.

NHG-grens en Nibud normen

Bij een NHG-hypotheek werd private lease altijd meegeteld met een bepaald percentage. De NHG-garantie is van toepassing op hypotheken tot 355.000 euro. Per 1 januari is het maximale leenbedrag voor hypotheken met NHG weliswaar verhoogd, maar in de praktijk blijkt dat het maximale leenbedrag dat iemand kan lenen lager uitkomt.

Banken maken bij het vaststellen van het maximale leenbedrag gebruik van de Nibud normen. Hierbij wordt uitgegaan van het principe dat je maar een bepaald deel van het inkomen aan wonen kan besteden. Op deze manier worden consumenten financieel beschermd door het niet mogelijk te maken meer te lenen dan verantwoord.

Boekhouding doen

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna automatisch.

Mijnzzp.nl