Team Mijnzzp

Auto op snelweg

Je hebt als zzp'er de mogelijkheid om een auto te leasen. Daarbij is er de keuze tussen private lease en zakelijke lease. Bij zakelijke lease zet je de auto op naam van je bedrijf. Bij private lease is dat niet het geval. Er is sprake van een toenemende groei van private lease en het is de vraag of deze leasevorm interessant is voor jou als zzp'er. Er zijn inderdaad een aantal voordelen verbonden aan deze leasevorm. Het is wel belangrijk om voor jezelf een goede vergelijking te maken. Er zijn inmiddels veel maatschappijen die deze vorm van leasen aanbieden.

Inhoudsopgave
Geen grote privéuitgave
Zekerheid vaste maandlasten
Geen spaargeld nodig
Auto zakelijk gebruiken

Geen grote privéuitgave

Een van de voordelen is dat je geen grote privéuitgave hoeft te doen als je als zzp'er voor private lease kiest. Het geld dat je niet investeert in de aankoop van een auto blijft van jou en is voor andere zaken te gebruiken. Het overgebleven geld is zowel aan privéuitgaven te besteden als aan je bedrijf. Private lease betekent dat je iedere maand een vast bedrag betaalt aan het leasebedrijf.

Zekerheid vaste maandlasten

Een andere reden waarom private lease interessant is voor jou als zzp'er is dat je zekerheid hebt over de maandlasten. Die zijn namelijk iedere maand gelijk. Je weet precies wat je iedere maand moet betalen. Je hoeft alleen maar rekening te houden met de kosten voor brandstof.

Geen spaargeld nodig

Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen spaargeld achter de hand hebt om een auto te kopen. Als je als zzp'er wel een auto nodig hebt, is private lease een prima keuze. Private lease is in verhouding tot het afsluiten van een autolening bovendien vaak voordeliger. Een persoonlijke lening gaat doorgaans gepaard met een hoge rente.

Auto zakelijk gebruiken

Er is nog een voordeel om van te profiteren bij zzp private lease. Het is namelijk mogelijk om bijtelling te voorkomen als je de auto zakelijk gebruikt. Het betreft een privé overeenkomst en bij zakelijk gebruik mag je kosten aftrekken. Er is 0,19 euro per gerede zakelijke kilometer aftrekbaar van de winst uit onderneming. Je hebt overigens ook de mogelijkheid om te besparen op de uitgaven voor private lease. Bijvoorbeeld als je niet per se in een nieuwe leaseauto hoeft te rijden, maar een tweedehands leaseauto ook prima vindt.

Lees ook: Een auto rijden van de zaak of privé? De voor- en nadelen op een rijtje

Mijnzzp.nl