Team Mijnzzp

Berekening maken

Een auto van de zaak rijden wordt steeds populairder. Het lijkt natuurlijk ook allemaal heel erg verleidelijk. Een mooie auto uitzoeken die goed onderhouden wordt en waar je verder geen omkijken meer naar hebt. Maar is het ook echt allemaal goud dat blinkt? Is het wel zo fijn om een auto van de zaak te rijden? Voordat je naar de showroom gaat en met je werkgever om tafel gaat zitten om een auto te regelen is het daarom verstandig om eerst de feiten op een rij te krijgen. Een auto van de zaak rijden is meestal niet gratis. Vooral de jaarlijkse bijtelling kan behoorlijk oplopen en zelfs negatief uitpakken voor je. Hier lees je alle voor- en nadelen op een rijtje.

Inhoudsopgave
De voordelen van een auto van de zaak
De nadelen van een auto van de zaak
Maak een goede afweging

De voordelen van een auto van de zaak

Het grootste voordeel van een auto van de zaak is toch eigenlijk wel dat het een deel is van je inkomen. Het gebeurt zelfs regelmatig dat een auto van de zaak wordt aangeboden in plaats van een geldelijke loonsverhoging. Uiteraard omdat dit voor de werkgever ook interessanter is dan een structurele geldelijke loonsverhoging.

Daarnaast is het een heel groot voordeel dat je met een auto van de zaak zelf geen wegenbelasting of verzekering hoeft te betalen. Dit wordt namelijk allemaal geregeld door de werkgever. Zo kun jij dus zorgeloos lekker rondrijden. En vaak mag je een splinternieuwe auto uitzoeken, en wie kan zich dat nu eigenlijk zelf permitteren zonder bijvoorbeeld een private lease?

De nadelen van een auto van de zaak

Zijn er dan ook nadelen van een auto van de zaak? Helaas wel en het is dus heel erg persoonlijk wat voor jou zwaarder weegt in de uiteindelijke beslissing om wel of niet te kiezen voor een auto van de zaak. Een van de grootste nadelen van een auto van de zaak is dat het invloed heeft op je pensioen en vakantiegeld.

Ook heb je iedere maand te maken met een bijtelling. De bijtelling is verplicht te betalen en dit kan ook best wel een aardig bedrag zijn. De bijtelling is voor de fiscale kosten. De Belastingdienst kijkt naar het kilometerverbruik en hoe zuinig en milieubewust de auto is. Het verschilt dus ook per auto hoe hoog de bijtelling zal zijn.

Wanneer je besluit om in een auto van de zaak te gaan rijden, is het verstandig om je goed te oriënteren in de keuzes die je kunt maken en hoeveel bijtelling je hiervoor maandelijks voor neer moet leggen. Kijk ook goed of je de auto voor privé mag gebruiken. Het kan namelijk zijn dat hier beperkingen op zitten.

Maak een goede afweging

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zitten er nogal wat haken en ogen aan het rijden in een auto van de zaak. Voordelen, maar zeer zeker ook de nodige nadelen. Daarom is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar het totale plaatje voordat je direct een auto uitkiest. Ga ook met je werkgever om de tafel en maak goede, heldere afspraken. Zo voorkom je namelijk een financiële teleurstelling en ben je bewuster van de keuze die je maakt. Wel of niet een auto van de zaak, maar maak een goede keuze.

KantoorgebouwMaak als ondernemer ook gebruik van een boekhoudpakket.

Hier mee kun je eenvoudig de rittenadministratie bijhouden en voorkom je problemen.

Lees ook ons artikel: Als starter een auto leasen?

Mijnzzp.nl