Team Mijnzzp

Gitaarwinkel

Jaarlijks starten er veel nieuwe zzp-ers en freelancers een eigen onderneming, maar stoppen er ook veel weer mee. Dit komt niet alleen omdat deze ondernemers niet goed voorbereid zijn, maar ook omdat het ondernemen zelf nogal eens onderschat kan worden. Een goede voorbereiding als zzp-er of als freelancer is dan ook belangrijk om een goede en vlotte start te kunnen maken. Vooral tijdens de opstartperiode moeten er veel zaken geregeld worden en zal er als ondernemer veel op je afkomen. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een goede boekhouder die bij je past, of aan het bouwen van een nieuwe website. En wat te denken van het opbouwen van een klantenbestand, zodat er ook echt opdrachten binnengehaald worden. Dit zijn maar enkele voorbeelden waarmee je als nieuwe zzp-er of freelancer te maken zal krijgen. Een goede voorbereiding is in dit geval zeker het halve werk te noemen.

Praat met ervaringsdeskundige en doe kennis op

Eén van de belangrijkste tips als nieuwe ondernemer is het aangaan van gesprekken met ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen kunnen bijvoorbeeld zijn andere zzp-ers binnen je eigen vakgebied of andere specialisten, zoals een boekhouder. Het inwinnen van informatie kan veel problemen voorkomen. Gemotiveerde ondernemers helpen elkaar over het algemeen graag en zullen ook nieuwe ondernemers willen helpen met hun vraagstukken. Het delen van kennis als ondernemer komt veel voor en kan je behoeden voor vervelende valkuilen, omdat andere ondernemers deze al kennen. Zoek wel betrouwbare mensen in je omgeving, die tips kunnen geven waar je ook echt iets aan hebt.

Administratie als zzp-er

De administratie en de boekhouding zijn niet de leukste onderwerpen maar wel zeer belangrijk. Er gaan nog steeds veel zzp-ers of freelancers de boot in omdat ze de administratie niet op orde hebben. Een goede boekhouder is als zzp-er of als freelancer belangrijk en eigenlijk onmisbaar. Een goede boekhouder helpt niet alleen met de btw-aangifte of het jaarverslag maar geeft ook tips met betrekking tot investeringen, afschrijvingen en het gebruik van een modelovereenkomst. Het is voor de meeste zzp-ers of freelancers ondoenlijk om alle fiscale regels te kennen, waardoor je onherroepelijk fouten zal maken of te veel belasting zal betalen.

Zzp-forums

Er zijn veel forums te vinden over zzp-ers en freelancers waarbinnen informatie gedeeld wordt over diverse ondernemersvraagstukken. Deze forums kunnen van toegevoegde waarde zijn, maar pas wel op omdat lang niet alle informatie even betrouwbaar is of van toepassing is op je eigen situatie. Een goede belasting tip voor de ene zzp-er of freelancer hoeft niet automatisch een goede tip voor alle zzp-ers of freelancers te zijn. Ga niet zomaar uit van een vergelijkbaar onderwerp of een tip als je niet zeker weet dat deze ook van toepassing zijn op je eigen situatie. Voor specifieke vraagstukken is het beter om je eigen situatie voor te leggen in het forum of een specialist te raadplegen.

Uitstraling

Zorg ervoor dat je op dag één als ondernemer de uitstraling in orde hebt. Dit betekent dat je website klaar en live is, zodat je gevonden kan worden door mogelijke opdrachtgevers. Een website die niet professioneel overkomt omdat deze bijvoorbeeld niet volledig of actueel is zal er voor zorgen dat je als ondernemer opdrachten misloopt. Helaas is het ook vandaag de dag nog heel makkelijk om diverse websites te vinden van ondernemers die niet echt bijdragen aan een goede uitstraling.

Maar denk ook aan visitekaartjes en aan de belettering van je bedrijfsauto of bedrijfspand, als dit van toepassing is. Visitekaartjes zijn niet ouderwets en ze moeten beschikbaar zijn. Het komt niet heel professioneel over wanneer de ene ondernemer zijn visitekaartje geeft en jij moet antwoorden dat ze nog gemaakt moeten worden. Voorkom dit soort ongemakken en zorg ervoor dat je over voldoende visitekaartjes beschikt.

Ga offline en online netwerken

Wees zichtbaar als ondernemer en laat zien dat je er bent. Netwerken is binnen de meeste ondernemingen zeer belangrijk. Andere ondernemers of mogelijke opdrachtgevers willen graag nieuwe ondernemers leren kennen voordat ze mogelijk een opdracht gunnen. Maak niet de fout door te denken dat netwerken niet belangrijk is als ondernemer. Dit betekent niet dat het verplicht is om alle netwerkborrels af te gaan, maar wel dat je actief moet zijn. Ook is het belangrijk om naar passende netwerkbijeenkomsten te gaan die aansluiten op je doelgroep. Wanneer je zelf niet goed bent in netwerken is het wellicht verstandig om samen te gaan met iemand die wel ervaring heeft, zodat de drempel minder groot is.

Online zijn er tegenwoordig voldoende promotiekanalen te vinden waar je als ondernemer je voordeel mee kunt doen. Wanneer je besluit om online actief te worden is het wel belangrijk om dit op een goede manier te doen. Alleen het geven van korte reactie op een forum met een link naar je website zal over het algemeen niet goed gewaardeerd worden door collega ondernemers. Daarnaast is het verstandig om neutraal te blijven als ondernemer en geen zure of vervelende opmerkingen te geven wanneer je het ergens niet mee eens bent.

Doe verstandig als ondernemer

Het starten van een eigen bedrijf kent voor- en nadelen. Weest dus verstandig in de keuzes die je maakt. Als startende zzp-er of als freelancers is het belangrijk om een goede financiële buffer op te bouwen en kan het verstandig zijn om onnodige kosten te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsauto, die in veel gevallen niet nieuw hoeft te zijn, of aan onnodige abonnementen. Een nieuwe bedrijfsauto kan ook later aangeschaft worden wanneer er een betere financiële situatie is.

Denk wel goed na over welke verzekeringen je wenst af te sluiten als zzp-er of als freelancer. Er zijn nu eenmaal beroepen waarbij arbeidsongelukken niet uit te sluiten zijn en je het eigenlijk niet kan maken om niet verzekerd te zijn. Er zijn genoeg schrijnende gevallen te vinden waarbij zzp-ers of freelancers niet meer kunnen werken en ook geen inkomen meer hebben, omdat ze niet verzekerd waren.

Mijnzzp.nl