Team Mijnzzp

Open-hiring

Gaan de zaken goed? Dan heb je misschien personeel nodig en laat dat nu eens lastig zijn in deze krappe arbeidsmarkt. Je kan een uitzendbureau inschakelen, maar ook zelf een vacature plaatsen en sollicitatiegesprekken houden. Of je zorgt dat je heel snel personeel aan het werk krijgt via open hiring. Deze trend is voorzichtig in opkomst, maar er zijn steeds meer ondernemers die hier gebruik van maken.

Wat is open hiring?

Open hiring is een manier om personeel te vinden zonder dat er sprake is van een sollicitatieprocedure. Je neemt dus een medewerker aan zonder dat er sollicitatiebrieven, cv’s of sollicitatiegesprekken aan te pas komen. Deze manier van het werven van personeel is volgens het UWV vooral geschikt voor branches, waarin een opleiding minder van belang is. Je kan daarbij denken aan de horeca, maar ook aan de logistieke sector en aan retail. Open hiring bespaart je tijd en verlaagt de drempel voor belangstellenden om voor je bedrijf te gaan werken.

Zo werkt het

Bij open hiring stel je een vacature open en laat je weten wat er verwacht wordt van de medewerker. Je kan een omschrijving van de werkzaamheden geven en een korte toelichting op je bedrijf. Het is belangrijk om te laten weten dat er geen sollicitatieprocedure volgt. Dit maakt het voor iedereen duidelijk dat er sprake is van open hiring. Open een lijst, waarop belangstellenden de gelegenheid krijgen zich aan te melden. Je kan op volgorde werken en degene die bovenaan staat direct voor je laten werken. Het is wel aan te raden om een inwerkprogramma te maken en werkafspraken vast te leggen. Spreek een proeftijd af, zodat beide partijen de gelegenheid hebben om te kijken of alles goed gaat.

Nadelen open hiring

Het grote voordeel van open hiring is dat je snel aan personeel kan komen. Er zijn echter ook nadelen. Het is de bedoeling om je aan de volgorde op de wachtlijst te houden. Het komt voor dat tijdens de proeftijd blijkt dat er geen match is. Een ander nadeel is dat je de nieuwe medewerker goed moet inwerken en dit kost nu eenmaal tijd als werkervaring ontbreekt.

Mijnzzp.nl