Team Mijnzzp

Taxi

Als zzp'er heb je waarschijnlijk regelmatig te maken met zakelijke verplaatsingen. Het kan voorkomen dat je daarbij gebruikmaakt van taxiritten, bijvoorbeeld om klanten te bezoeken of naar zakelijke bijeenkomsten te gaan. Een vraag die dan vaak naar voren komt, is of je als zzp'er de btw op deze taxiritten kunt aftrekken. 

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat taxikosten in principe aftrekbaar zijn als zakelijke kosten. Dit betekent dat je de zakelijke kosten van de taxiritten kunt opnemen in je bedrijfsuitgaven en ze kunt aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting over je bedrijfsinkomsten. Dit zijn dan ook reguliere zakelijke kosten.

Inhoudsopgave
Btw op taxikosten aftrekbaar
Het percentage btw op taxivervoer
Btw op taxikosten
Hoe zit het dan met Uber ritten?
Btw aftrekken: ook van toepassing op het openbaar vervoer
Welke reiskosten zijn aftrekbaar?
Btw taxikosten terugvragen bij de Belastingdienst
Mag je de taxikosten zelf aftrekken?
Conclusie

Btw op taxikosten aftrekbaar

Wanneer je een taxirit neemt, zit er in de prijs altijd een stukje btw (belasting over de toegevoegde waarde) inbegrepen. Het btw-tarief dat van toepassing is op taxiritten is 9%. Dit tarief geldt voor personenvervoer, waaronder taxidiensten. Wel is het belangrijk dat de taxirit voor zakelijke doeleinden dienst. Dit moet je door middel van de bon duidelijk kunnen maken aan de Belastingdienst. De btw van taxiritten mag je dan ook gewoon aftrekken als voorbelasting als ondernemer.

Het percentage btw op taxivervoer

Btw berekenen rekenmachineDe taxichauffeur moet over je rit 9% btw in rekening brengen.  Een taxirit is btw-plichtig, net zo als andere vervoersdiensten. Dit bedrag mag je in vooraftrek aftrekken van de voorbelasting, oftewel: terugvragen bij de belastingdienst. Taxichauffeurs zijn wettelijk verplicht je een bonnetje met daarop onder andere de totaalprijs, datum en gegevens van de chauffeur aan te bieden. Denk eraan dat je die aanneemt en bewaar deze in je bedrijfsadministratie. Als de belastingdienst je financiële situatie controleert, moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk van de taxi gebruik hebt gemaakt en wat het doel was.

Btw op taxikosten

De aftrekbaarheid van de btw op taxiritten valt onder de algemene regels voor aftrekbaarheid van de btw. Volgens deze regels moet de btw betrekking hebben op goederen of diensten die worden gebruikt voor belaste handelingen, dat wil zeggen activiteiten die binnen het kader van je onderneming vallen en waarover je btw in rekening brengt aan je klanten.

Hoe zit het dan met Uber ritten?

Wat betreft Uber, is het belangrijk om te weten dat alle Uber-chauffeurs in het bezit moeten zijn van een taxivergunning. Aangezien het afdragen van de belasting een vereiste is voor het verkrijgen van deze vergunning, kun je ook over je Uber rit 9% btw terugvragen. Je kunt de bon voor je Uber rit terugvinden in de Uber-app, onder de sectie 'Je ritten'. Zorg ervoor dat je deze bon bewaart, aangezien je deze nodig hebt om de btw terug te kunnen vragen bij de belastingdienst. De gemaakte kosten van je Uber rit zijn dus gewoon aftrekbaar en dus mag je de btw terugvragen.

Boekhouding doen laptopHet is belangrijk om te vermelden dat als je als zzp'er zowel zakelijke als privéverplaatsingen maakt met de taxi, je de btw alleen kunt aftrekken voor het zakelijke deel. Het privégebruik van de taxi valt niet onder de aftrekbare kosten. Je zult dus moeten aantonen welk deel van de taxikosten zakelijk is, bijvoorbeeld door het bijhouden van een rittenregistratie. Hiermee kun je aan de Belastingdienst eenvoudig aantonen waarvoor de ritten precies waren.

Btw aftrekken: ook van toepassing op het openbaar vervoer

Het is ook toegestaan om de btw af te trekken wanneer je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Het vervoersbewijs kan in dat geval zien worden als de factuur. Deze regeling valt onder de noemer bijzondere facturen van de Belastingdienst. Ook taxibonnetjes worden vallen onder de noemer bijzondere facturen en zijn aftrekbaar als ondernemer.

Welke reiskosten zijn aftrekbaar?

Verschillende soorten reiskosten kunnen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van reiskosten die in aanmerking kunnen komen voor aftrek:

  • Zakelijke kilometers met eigen vervoer: Als je voor zakelijke doeleinden gebruikmaakt van je eigen auto, kun je de gemaakte kilometers aftrekken tegen een vastgestelde vergoeding per kilometer. Deze vergoeding wordt jaarlijks door de belastingdienst vastgesteld. Het is belangrijk om een gedegen kilometeradministratie bij te houden om de aftrek te kunnen onderbouwen.
  • Openbaar vervoer: Kosten voor zakelijke reizen met het openbaar vervoer kunnen aftrekbaar zijn. Dit omvat trein-, bus-, tram- en metrokaartjes die exclusief voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Houd bonnen of reisbewijzen bij ter ondersteuning van de aftrek.
  • Taxikosten: Taxikosten die direct verband houden met zakelijke doeleinden zijn aftrekbaar. Het kan gaan om taxiritten naar klantafspraken, vergaderingen of andere zakelijke evenementen. Bewaar de bonnen of facturen als bewijsmateriaal.
  • Vliegtickets: Kosten van vliegtickets voor zakelijke reizen kunnen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn. Dit geldt voor binnenlandse en buitenlandse vluchten die uitsluitend voor noodzakelijke doeleinden worden gemaakt. Reis je met het vliegtuig voor een privévakantie, dan is dit  natuurlijk niet aftrekbaar.

Btw taxikosten terugvragen bij de Belastingdienst

Als je als zzp'er btw met betrekking tot taxikosten wilt terugvragen, kan je gebruikmaken van een online boekhoudprogramma om je administratie bij te houden en de btw-aftrek te regelen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  • Registratie van de taxikosten: Zorg ervoor dat je alle bonnen en facturen van taxiritten bewaart. Het is belangrijk dat deze bonnen voldoen met betrekking tot de eisen van de belastingdienst, zoals vermelding van de totaalprijs, datum en gegevens van de taxichauffeur.
  • Importeer de gegevens in je boekhoudprogramma: Veel online boekhoudprogramma's bieden de mogelijkheid om bonnen en facturen te importeren. Scan of fotografeer de bonnen en upload ze naar het programma, zodat je alle gegevens digitaal beschikbaar hebt.
  • Categoriseer de taxikosten: In je boekhoudprogramma kun je de taxikosten toewijzen aan de juiste categorie, zoals 'Reiskosten' of 'Vervoer'. Door de kosten op de juiste manier te categoriseren, kun je later gemakkelijk rapporten genereren en de btw-aftrek nauwkeurig berekenen.
  • Bereken de btw-aftrek: Het boekhoudprogramma kan automatisch de btw-berekeningen uitvoeren op basis van de ingevoerde gegevens. Het programma houdt rekening met het btw-tarief van 9% dat van toepassing is op taxikosten. Hierdoor kun je het exacte bedrag aan btw dat je kunt terugvragen nauwkeurig bepalen.
  • Btw-aangifte indienen: Op basis van de gegevens in je boekhoudprogramma kun je de btw-aangifte opstellen en indienen bij de belastingdienst. Het programma kan je vaak helpen bij het genereren van de benodigde rapporten en overzichten voor de btw-aangifte.

Mag je de taxikosten zelf aftrekken?

VergaderruimteZakelijke taxikosten mag je in het geheel inboeken als onkosten. Dit betekent dat je de volledige kosten van taxiritten kunt opnemen in je bedrijfsuitgaven. Het is belangrijk om de bonnen of facturen van de taxikosten te bewaren als bewijsstukken van je zakelijke uitgaven. Het inboeken van de taxikosten als onkosten heeft als voordeel dat je uiteindelijk minder belasting betaalt over je bedrijfsinkomsten. Door de taxikosten op te nemen als aftrekbare onkosten, verlaag je namelijk je belastbare winst. Je zakelijke ritten zijn gewoon aftrekbaar en de kosten hiervan verminderen de uiteindelijke winst. Dit is ook zo bij privévervoer, zoals met een auto.

Conclusie

Als zzp'er kun je over het algemeen de btw op taxiritten aftrekken, op voorwaarde dat de taxikosten zakelijk zijn en je ze kunt onderbouwen in je administratie. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen zakelijk en privégebruik van de taxi en alleen de btw op het zakelijke deel te kunnen aftrekken. Bij twijfel is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de juiste btw-aftrek toepast en geen onnodige risico's loopt met de Belastingaangifte. Bij de Belastingdienst is hierover ook meer informatie te vinden. Een taxi nemen als zzp'er kost je dus geen btw, omdat je de btw kunt aftrekken als voorbelasting. Vanzelfsprekend moet je de btw wel eerst betalen voordat je de btw kunt aftrekken als voorbelasting. Btw aftrekken is alleen toegestaan wanneer het noodzakelijke kosten zijn. Anders is het btw terugvragen niet toegestaan.

Mijnzzp.nl