Team Mijnzzp

Verkoop bedrijf

Wanneer je overweegt om je bedrijf te verkopen, is het verstandig om een exitstrategie op te stellen. Een exitstrategie omvat verschillende elementen, waaronder een verkoopmemorandum. Het opstellen van een verkoopmemorandum hoeft niet ingewikkeld te zijn en omvat onder andere de historie van de onderneming, een beschrijving van de kernactiviteiten en een uitgebreide omschrijving van het bedrijf. Het succesvol verkopen van je bedrijf vereist vanzelfsprekend een goed doordacht stappenplan.

Inhoudsopgave
Verkoopmemorandum opstellen
Waardebepaling onderneming
Maak gebruik van een tussenpersoon
Geheimhoudingsverklaring opstellen
Boekhouding controleren bedrijf
Koopovereenkomst opstellen
Boekhoudkundige afwikkeling verkoop bedrijf

Verkoopmemorandum opstellen

Een verkoopmemorandum is een uitgebreide beschrijving van de onderneming waarin alle belangrijke bedrijfsaspecten worden opgenomen, inclusief alle bedrijfsactiviteiten. Als ondernemer ben jij precies op de hoogte van alle belangrijke details, en deze worden allemaal opgenomen in het verkoopmemorandum. Kortom, een verkoopmemorandum is een gedetailleerde beschrijving van de onderneming die potentiële kopers moeten kunnen begrijpen.

Waardebepaling onderneming

Het bepalen van de waarde van een bedrijf kan lastig zijn, en dit hangt af van verschillende factoren. Als het bedrijf bijvoorbeeld bedrijfspanden, machines, licenties en andere kapitaalgoederen bezit, dan moet je de werkelijke waarde hiervan berekenen. De vraag rijst dan of deze waarde overeenkomt met de boekwaarde of met de marktwaarde. Het vaststellen van de waarde van een bedrijf gaat verder dan alleen het kijken naar de omzet en winst. Als je niet zeker bent over de werkelijke waarde van het bedrijf, kan het verstandig zijn om een specialist in te schakelen.

Maak gebruik van een tussenpersoon

Je hebt de mogelijkheid om een onafhankelijke tussenpartij in te schakelen bij de verkoop van je bedrijf. Afhankelijk van de onderneming kan het zelfs slim zijn om een externe verkooppartij te betrekken. Op die manier voorkom je dat je zelf te maken krijgt met een te groot aantal partijen en hoef je ook niet zelf de onderhandelingen te voeren. Een onafhankelijke partij kan bovendien helpen bij het opstellen van verschillende documenten, waardoor je mogelijke fouten tijdens het verkoopproces kunt voorkomen. Er zijn meerdere betrouwbare partijen voor het verkopen van je bedrijf, maar het is belangrijk om een goede keuze te maken en bij één partij te blijven.

Geheimhoudingsverklaring opstellen

Het is heel gebruikelijk dat ondernemers een geheimhoudingsverklaring gebruiken bij het verkopen van een bedrijf. Tijdens het verkoopproces zul je als ondernemer vaak te maken krijgen met verschillende potentiële kopers, en je wilt niet dat gevoelige informatie openbaar wordt of mogelijk wordt misbruikt. Daarom is het zeer verstandig om een geheimhoudingsverklaring te gebruiken.

Boekhouding controleren bedrijf

Een potentiële koper kan verzoeken om een due diligence-onderzoek, waarbij je als verkopende partij de keuze hebt om hieraan wel of niet mee te werken. Een due diligence wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd, waarbij alle financiële gegevens openbaar moeten worden gemaakt. Daarnaast kan een due diligence-onderzoek betrekking hebben op het evalueren van de huidige stand van zaken, zoals de groeipotentie van een onderneming en andere relevante gegevens.

Als verkopende partij heb je ook te maken met een meldingsplicht. Dit betekent dat je geen informatie mag achterhouden die nadelig kan zijn, ook al heeft de kopende partij zelf ook een onderzoeksplicht. Er zijn in het verleden al talloze rechtszaken gevoerd over het achterhouden van informatie, en het is van belang om dit te voorkomen.

Koopovereenkomst opstellen

De belangrijkste fase van het verkoopproces is wellicht nog wel het opstellen en ondertekenen van de koopovereenkomst. Het is erg belangrijk dat de koopovereenkomst duidelijk omschrijft wat er precies verkocht is, omdat een koopovereenkomst gezien kan worden als een juridisch document mocht er achteraf sprake zijn van een geschil. Het opstellen van een koopovereenkomst gaat verder dan alleen het vastleggen van het verkoopproces. Denk bijvoorbeeld ook aan garanties, procedures, concurrentiebedingen, ontbindende voorwaarden en wat er precies overgenomen wordt na de verkoop. Het kan zeker de moeite waard zijn om een verkoopovereenkomst eerst te laten controleren door een jurist.

Boekhoudkundige afwikkeling verkoop bedrijf

Wanneer je een eenmanszaak verkoopt of een aandeel in een vennootschap onder firma (VOF), moet je de stakingswinst berekenen. Dit kun je zelf doen of overlaten aan je boekhouder. De stakingswinst komt in essentie neer op het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke waarde op het moment van verkoop. Bij de verkoop van aandelen van BV of NV is het nodig om gebruik te maken van een notaris.

Mijnzzp.nl