Team Mijnzzp

Mensen onderweg naar het werk

Het is niet gemakkelijk om een uurtarief te bepalen als je start met je onderneming. Je wilt niet een te laag tarief hanteren, maar ook niet te hoog. Bij een te laag tarief verdien je niet genoeg en bij een te hoog tarief krijg je minder klanten. Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden om voor jezelf een goed uurtarief vast te stellen.

Aandachtspunten uurtarief

Een van de aandachtspunten is het inkomen dat je op maandbasis wilt verdienen. Kijk naar wat je minimaal nodig hebt om je vaste lasten te betalen en om van te leven. Let daarbij ook op de bedrijfskosten waarmee je te maken krijgt. Een ander aandachtspunt is te kijken naar wat je concurrenten voor uurtarief hanteren. Vergelijk daarom de uurtarieven van meerdere concurrenten met elkaar om zo inzicht te krijgen in wat gangbaar is. Dan is er nog een belangrijk aandachtspunt en dat is de marktwerking. Heb je een dienst waar veel vraag naar is en is de concurrentie beperkt? In dat geval is het mogelijk het uurtarief wat hoger vast te stellen.

Inkomen, kosten en belastingen

Bij het vaststellen van het uurtarief dien je bij het inkomen rekening te houden met de zakelijke kosten en met de belastingen. De hoogte van de kosten varieert uiteraard. Je bent meer zakelijke kosten per maand kwijt als je bijvoorbeeld een werkruimte of een kantoor huurt als zzp'er. Er zijn ook zzp verzekeringen om aan te denken, net als dat je misschien een boekhouder inhuurt of gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. Verder is het ook verstandig om alvast aan de opbouw voor je pensioen te denken.

Ook houd je rekening met vrije dagen en vakantie. Daar kan je bijvoorbeeld 8 procent van je inkomen voor reserveren. Je hebt als startende ondernemer recht op aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek en MKB-vrijstelling. Het is aan te raden om minimaal 30 procent van je inkomen te reserveren voor de afdracht van inkomstenbelasting. Daar komt nog een bedrag voor de bijdrage zorgverzekering bij van ruim 5 procent. Je omzet dient dan ook voldoende te zijn voor de zakelijke kosten, inkomen en belastingen.

Man aan het werkAls zzp'er is het erg belangrijk om een reëel uurtarief te hanteren. Maak ook gebruik van online boekhouden om alle kosten inzichtelijk te maken.

Hierdoor krijg je een beter overzicht van de daadwerkelijke kosten. Het juiste uurtarief hanteren voorkomt mogelijke problemen.

Lees ook ons artikel: Zo stel je de hoogte van je tarief vast

Goed voorbereid starten als zzp'er:

Mijnzzp.nl