Team Mijnzzp

Werkkapitaal

Wil je met je bedrijf groeien dan is er doorgaans extra geld nodig om de groei te realiseren. Er zijn daarvoor verschillende middelen beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht om werkkapitaal te gebruiken om je bedrijf te laten groeien? Het optimaliseren van het werkkapitaal maakt financieel ruimte vrij om bijvoorbeeld uit te breiden of groeiplannen vorm te geven. Er zijn een aantal manieren om je werkkapitaal te optimaliseren.

Inhoudsopgave
Voorraad optimaliseren
Verstuur facturen op tijd
Controleer de kredietwaardigheid
Kies voor meerdere leveranciers

Voorraad optimaliseren

Heb je een bedrijf in de retail of op andere wijze met voorraad te maken? Een eerste stap om het werkkapitaal te optimaliseren, is door met de voorraad te beginnen. Producten die lange tijd in de voorraad zitten, wijzen op opgesloten geld. Het is dus aan te raden om slim met de voorraad om te gaan. Verbeter bijvoorbeeld het inzicht in producten die snel verkopen en producten die langer in de voorraad blijven of zelfs onverkoopbaar blijken.

Verstuur facturen op tijd

Heb je een dienstverlenend bedrijf zorg er dan voor dat je facturen op tijd verstuurt. Des te sneller jij het geld binnenkrijgt, des te beter dat is voor je werkkapitaal. Bovendien zit je dan ook goed voor wat betreft het zelf voldoen aan je financiële verplichtingen. Het is zonde als geld te lang in debiteuren vastzit. Naast het tijdig versturen van facturen is het ook van belang om debiteuren op te volgen. Is de betaaltermijn verstreken? Verstuur direct een herinnering? Betaalt de debiteur nog niet? Pak de telefoon en bel de debiteur om te achterhalen wat het probleem is.

Controleer de kredietwaardigheid

Een andere manier om het werkkapitaal te optimaliseren en te gebruiken voor de groei van je bedrijf, is door vooraf de kredietwaardigheid te controleren. Bij nieuwe klanten weet je nooit wat voor vlees je in de kuip hebt. Zo voorkom je dat je met een wanbetaler in zee gaat.

Kies voor meerdere leveranciers

Het is slim om met meerdere leveranciers te werken om je werkkapitaal te verstevigen en continuïteit in de groei van je bedrijf te waarborgen. Als je bedrijf van een enkele leverancier afhankelijk is, maakt dit je meer kwetsbaar.

Mijnzzp.nl