Team Mijnzzp

Risicomanagement

Je hebt als ondernemer niet op alles invloed. Bijvoorbeeld als de economie in een neerwaartse spiraal komt of als er een pandemie uitbreekt. Je hebt als ondernemer wel in de hand hoe je omgaat met bepaalde risico’s. Is je bedrijf bijvoorbeeld flexibel ingesteld om op een soepele manier mee te bewegen met veranderende omstandigheden? Maak vooral gebruik van onderstaande tips om je risicomanagement optimaal te beheren.

Inhoudsopgave
Houd je werkkapitaal op peil
Volg je debiteuren op
Check nieuwe relaties

Houd je werkkapitaal op peil

Het is belangrijk om als je een bedrijf hebt over voldoende werkkapitaal te beschikken. Zorg daarom dat je werkkapitaal opbouwt, maar ook dat dit op peil blijft. Op deze manier heeft je bedrijf altijd kapitaal beschikbaar om je bedrijfsvoering doorgang te laten vinden. Het maakt daarbij niet uit of je dure producten maakt of dat je als leverancier ingrediënten levert. Heb je voldoende werkkapitaal dan is je bedrijf in staat aan financiële verplichtingen te voldoen. Ook als het even tegenzit. Het is overigens niet de bedoeling om alle aandacht op het vergroten van het werkkapitaal te richten, zoals het onnodig aanhouden van een te grote voorraad.

Volg je debiteuren op

Een ander belangrijk onderdeel om het risicomanagement optimaal te beheren, is door afspraken over betalingen te maken. Het is gebruikelijk om algemene voorwaarden te hanteren met een betalingstermijn. Volg je debiteuren op om ervoor te zorgen dat je bij niet tijdige betaling snel tot actie overgaat. Je bent niet de eerste ondernemer die door debiteuren die de rekening niet betalen het loodje legt. Het kan natuurlijk altijd een keer voorkomen dat een trouwe klant in de financiële problemen komt. Dit hoeft geen ramp te zijn, maar zorg wel dat je in overleg gaat om tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken.

Check nieuwe relaties

Als onderdeel van het risicomanagement is het eveneens belangrijk om nieuwe relaties te controleren. Voer bijvoorbeeld een kredietcheck uit om achter de kredietwaardigheid van het bedrijf te komen. Dit is onder meer belangrijk als je als ondernemer pas achteraf na het leveren van goederen of diensten de factuur verzendt. Een onbetaalde factuur kan je eigen bedrijf namelijk in de problemen brengen. Het is ook belangrijk om op de tekenbevoegdheid van personen te letten.

Mijnzzp.nl