Team Mijnzzp

Personeel eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak dan ben je zzp'er, maar dit betekent niet dat je geen personeel kan aannemen. Als de zaken goed gaan dan red je het misschien niet meer alleen. Je hebt dan de keuze om alleen te blijven werken of om je bedrijf uit te breiden door personeel aan te nemen. Het is als je personeel wilt aannemen voor je eenmanszaak wel belangrijk om te weten dat je met meerdere verplichtingen te maken krijgt. Daarom komt onderstaande goed van pas.

Inhoudsopgave
Aanmelden bij Belastingdienst
Arbeidsovereenkomst opstellen
Maak gebruik van subsidies of regelingen

Aanmelden bij Belastingdienst

Neem je als zzp'er personeel aan dan brengt dit de verplichting met zich mee dat je als werkgever geregistreerd moet worden. Dit doe je door je bij de Belastingdienst aan te melden als werkgever. Je krijgt van de Belastingdienst automatisch een loonheffingsnummer toegekend. Dit is nodig omdat je als werkgever verplicht bent om loonheffingen in te houden. Je meldt ook bij de Kamer van Koophandel dat je personeel aanneemt. Dit is mogelijk door een wijzigingsformulier te gebruiken.

Arbeidsovereenkomst opstellen

Neem je voor je eenmanszaak een medewerker aan, dan stel je een arbeidsovereenkomst op. Hierin vermeld je arbeidsvoorwaarden, zoals het salaris, werktijden, duur van het contract, eventuele proeftijd en vakantie- en feestdagen. Controleer echter eerst of er een geldende cao van toepassing is. Indien dit het geval is dan gelden de voorwaarden, zoals deze in de cao staan beschreven. Bij het ontbreken van een cao mag je de voorwaarden zelf met de medewerker overeenkomen. Houd wel rekening met het wettelijk minimum voor het aantal vakantiedagen en loon.

Maak gebruik van subsidies of regelingen

Er zijn meerdere mogelijkheden voor ondernemers om in aanmerking te komen voor subsidies en regelingen bij het aannemen van personeel. Je kan bijvoorbeeld voor een loonkostensubsidie in aanmerking komen of van het loonkostenvoordeel of lage-inkomensvoordeel gebruikmaken. Neem je iemand in dienst die een UWV-uitkering heeft? Check dan of je met de medewerker een proefplaatsing overeen kan komen. Dit betekent dat de medewerker de uitkering behoudt gedurende twee maanden en je in die periode geen loon hoeft te betalen. Daarna is het mogelijk om een arbeidscontract aan te bieden.

Mijnzzp.nl