Team Mijnzzp

Administratie

Na het afsluiten van het boekjaar kijk je terug op de resultaten, maar daarna snel vooruit. 2022 biedt weer allerlei nieuwe kansen en mogelijkheden om een succes van je bedrijf te maken. Dat geldt natuurlijk ook voor starters die in 2022 een eigen onderneming opzetten. Het is een uitstekend moment om te kijken of je als zzp-er echt alle zaakjes op orde hebt. Daarom volgt deze checklist, zodat je weet wat je het nieuwe jaar nog kan doen om risico’s af te dekken, door te groeien en wellicht tijd tussen werk en privé beter te verdelen.

Inhoudsopgave
Verhoog je uurtarief
Zet in op duurzaamheid
Bespaar tijd
Regel je pensioen en verzekeringen

Verhoog je uurtarief

Alles wordt duurder, de boodschappen in de supermarkt, benzine, energie en grondstoffen. De inflatie zorgt ervoor dat je voor hetzelfde geld minder krijgt. 1 januari is vaak het moment, waarop veel bedrijven de prijzen omhoog doen. Als zzp-er hoef je daarin niet achter te blijven, wan daarmee doe jij jezelf tekort. Heb je het tarief nog niet verhoogd? Kies dan een geschikt moment en communiceer de tariefsverhoging naar bestaande klanten en opdrachtgevers.

Zet in op duurzaamheid

Ook als zzp-er kan je een steentje bijdragen aan de duurzaamheid dat tegenwoordig een belangrijk thema is. Wist je dat consumenten steeds selectiever zijn en vaker een voorkeur hebben voor bedrijven die duurzaam ondernemen? Zo zijn er ook steeds meer bedrijven die deze weg inslaan om zo duurzaam mogelijk te zijn. Bespaar bijvoorbeeld op energie door zonnepanelen te installeren en gebruik recyclebare verpakkingen als je producten verstuurt.

Bespaar tijd

Je besteedt als ondernemer veel tijd aan je bedrijf en het is daarom slim zuinig met je tijd om te gaan. Maak bijvoorbeeld volop gebruik van digitale oplossingen als apps en houd de administratie bij in een online boekhoudprogramma. Kies ook bewust voor vrije tijd, zoals in het weekend en in de avonduren

Regel je pensioen en verzekeringen

De kans is groot dat je nog niet alle verzekeringen hebt die voor een zzp-er belangrijk zijn en wellicht heb je ook nog niet aan je pensioen gedacht. Laat 2022 het jaar zijn, waarin je ook aan de verre toekomst denkt en risico’s via een verzekering dekt.

Mijnzzp.nl