Team Mijnzzp

Energiekosten

Als zzp'er kun je veel besparen op energiekosten. Niet alleen omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de energierekening, maar ook doordat er verschillende manieren zijn om goedkoper uit te zijn. Vooral voor zzp'ers met een thuiskantoor is het van belang om hierop te letten. In dit artikel vertellen we je alles over besparen op energiekosten als zzp'er!

Besparen op energiekosten als zzp'er is eenvoudiger dan je denkt en er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je ervoor kiezen om je verwarming wat lager te zetten, of kun je investeren in energiezuinige apparaten. Ook is het verstandig om bepaalde ruimtes in je huis niet de hele dag door te verwarmen en hiermee geld te besparen. Een andere tip is om de cv-ketel zuiniger in te stellen. Dit kan door de instellingen van de cv-ketel te veranderen.

Besparen op gas: ecostand gebruiken in plaats van comfortstand

Het toepassen van de ecostand op de ketel is een van de meest effectieve manieren om geld te besparen op de energierekening. In de ecostand zal de cv-ketel automatisch naar een lagere temperatuur gaan. Hierdoor zal het wel langer duren voordat de gewenste temperatuur van het tapwater bereikt is. Maar, het is wel een stuk goedkoper! Deze aanpassing kan al snel 10 à 20 kuub gas per jaar schelen. Hiervoor zul je wel de instelling van de cv-ketel moeten aanpassen.

Het is ook raadzaam om naar de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater te kijken. De aanvoertemperatuur staat bij veel cv-ketels onnodig hoog ingesteld. Het is verstandig om de aanvoertemperatuur te verlagen tot ongeveer 50 graden. Hiermee kun je wel tot 100 kuub gas per jaar besparen. Ook hiervoor zul je de instelling op de cv-ketel moeten aanpassen.

Extra isolatie aanbrengen

Een andere manier om geld te besparen op de energierekening is door het aanbrengen van extra isolatie in huis. Dit kan eenvoudig gedaan worden door isolatiemateriaal aan te brengen in kieren. Op deze manier voorkom je dat er warme lucht naar buiten ontsnapt. Isolatie is een relatief eenvoudige en goedkope manier om geld te besparen op de energierekening. Ook het toepassen van warmtewerende folie achter de radiatoren is een goede optie. Dit voorkomt dat de warmte van de radiator naar buiten straalt.

Besparen op energiekosten: vooral voor thuiswerkers extra belangrijk

Zelfstandig ondernemers die thuiswerken, kunnen extra besparen op energiekosten. Dit is vooral belangrijk in de wintermaanden, wanneer je verwarming aan moet en je de hele dag binnen bent. In dit geval is het zeker verstandig om de verwarming lager te zetten en kleding aan te trekken die je warm houdt. Het Nibud heeft eerder een berekening uitgevoerd dat thuiswerken ongeveer twee euro per dag kost. Met de huidige verhogingen is dat voor de meeste ondernemers veel meer geworden.

Energiekosten aftrekken als zzp'er

Als zzp'er mag je onder bepaalde voorwaarden de energiekosten en de btw deels aftrekken van de belasting. Dit is een fiscaal voordeel waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Om in aanmerking te komen voor deze aftrek moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De echte winst blijft wel te behalen door minder elektra en gas te gebruiken.

Besparen op energiekosten: tips voor zzp'ers:

  • Zet de verwarming lager en draag dikkere kleding in huis;
  • Werk eventueel met zzp'ers samen in een ruimte;
  • Overweeg het werken in een bedrijfsverzamelgebouw;
  • Gebruik energiezuinige apparaten;
  • Verwarm alleen ruimtes die nodig zijn;
  • Gebruik de ecostand op de cv-ketel;
  • Isoleer je huis goed.

Mijnzzp.nl