Team Mijnzzp

Zakelijke energie

Er is een groot aantal zzp'ers dat thuis aan het werk is. Deze ondernemers hebben de keuze om als zzp'er voor zakelijke energie of voor een particulier energiecontract te kiezen. Het is alleen de vraag wat voordeliger en gunstiger is. Dit heeft onder meer te maken met de optie om wel of niet de energiekosten zakelijk te mogen aftrekken. Het is namelijk niet zo dat elke zzp'er die thuiswerkt zakelijke energiekosten mag aftrekken.

Verschil in tarieven en in fiscale aftrek

Er zijn een aantal verschillen tussen zakelijke energie en particuliere energiecontracten te onderscheiden. Doorgaans liggen de tarieven voor zakelijke energie net wat lager en is de service van de energieleverancier beter geregeld. Het belangrijkste onderscheid is dat je bij zakelijke energie de mogelijkheid hebt om de kosten als zakelijke uitgaven te boeken. Dit betekent ook dat je voor btw-aftrek in aanmerking komt. Je moet als zzp'er met zakelijke energie thuis dan alleen wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Heb je bijvoorbeeld een kantoor aan huis die aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet om als werkruimte gedefinieerd te worden? Of werk je met je laptop in een studiekamer die geen eigen opgang en sanitair heeft?

Consumentenvoorwaarden

Particulieren zijn wettelijke beschermd bij het afsluiten van energiecontracten. Deze bescherming is er ook voor zzp'ers die thuis een bedrijf hebben en zakelijk energie afnemen. Er is bijvoorbeeld sprake van een wettelijke bedenktijd bij het afsluiten van een energiecontract. Deze wettelijke bedenktijd is niet alleen van toepassing op particulieren, maar dus ook op zzp'ers die thuiswerken en een zakelijk energiecontract afsluiten. De consumentenvoorwaarden zijn wat dat betreft dus gelijk.

Wanneer is zakelijke energie voordeliger?

De zakelijke tarieven zijn veelal voordeliger, maar dit betekent niet dat het onderaan de streep ook goedkoper is om als zzp'er zakelijke energie te nemen. Daarom is het altijd belangrijk om eerst een vergelijking te maken. Op basis van de vergelijking tussen zakelijke energie en particuliere energiecontracten ontdek je of zakelijke energie thuis voor jou als zzp'er voordeliger is. Laat je in ieder geval nooit zomaar verleiden om een zakelijk energiecontract af te sluiten, maar ga zelf op onderzoek uit.

Mijnzzp.nl