Bouwkundig tekenaar

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Bouwkundig tekenaar ?

Een bouwkundig tekenaar is een vakman of vakvrouw die technische tekeningen maakt voor bouwkundige toepassingen, constructies en gebouwen. Het tekenen van technische bouwtekeningen is niet heel makkelijk, omdat bouwkundige tekeningen aan veel eisen moeten voldoen voordat ze door opdrachtgevers en gemeentes geaccepteerd worden. Een bouwkundig tekenaar zal in de meeste gevallen diverse concepttekeningen maken, voordat er een uiteindelijke goedkeuring kan plaatsvinden. Over het algemeen is het zo dat technische bouwtekeningen zeer uitgebreid zijn, omdat er veel informatie opgenomen moeten worden binnen de technische tekeningen. Daarnaast is het zo dat technische tekeningen voorzien kunnen zijn van diverse detailtekeningen. Binnen deze detailtekeningen worden bepaalde constructies vergroot uitgelegd, zodat er makkelijker te zien is hoe de constructie precies opgebouwd moet worden. De werkzaamheden van een bouwkundig tekenaar zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die ook om de nodige vakkennis en bouwkennis vragen. Tijdens het bouwkundig tekenproces zijn meestal diverse partijen betrokken zoals de opdrachtgevers, architecten, aannemers en gemeentes. Al deze verschillende partijen bekijken en beoordelen die bouwtekeningen op de voor hun belangrijke punten. Als bouwkundig tekenaar zal je vandaag de dag veelal met het tekenprogramma AutoCAD werken. Het tekenprogramma AutoCAD maakt het mogelijk om zeer complexe technische bouwkundige tekeningen op de computer uit te werken. Daarnaast het is niet ondenkbaar dat een bouwkundig tekenaar met de hand bepaalde tekeningen maakt.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Bouwkundig tekenaar

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Bouwkundig tekenaar

Welke opleiding is nodig om Bouwkundig tekenaar te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Bouwkundig tekenaar ? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Bouwkundig tekenaar

Wat is het salaris en tarief van een Bouwkundig tekenaar ? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Bouwkundig tekenaar in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Bouwkundig tekenaar zijn vaak ook:


Mijnzzp.nl