Accountant

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Accountant?

Een accountant is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het opmaken van jaarrekeningen, het controleren van jaarrekeningen, het voeren van een financiële administratie en het adviseren van klanten. Voor veel bedrijven en instellingen is het verplicht om een accountant in te schakelen, die de boekhouding controleert en zijn goedkeuring hieraan zal geven. Deze goedkeuring noemt men ook wel een accountantsverklaring. De accountantsverklaring is een belangrijke verklaring, omdat andere partijen hier grote waarde aan hechten, zoals de belastingdienst, banken en mogelijke aandeelhouders. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een accountant het beste omschrijven als het geven van zekerheid met betrekking tot de boekhouding en de jaarrekening. Een accountant moet ingeschreven staan in het register van de beroepsorganisatie om zijn of haar werkzaamheden uit te mogen oefenen. Het beroep accountant is binnen Nederland een beschermd beroep dat niet iedereen zomaar mag uitoefenen. Het beroep accountant komt in de praktijk op verschillende manieren voor, omdat accountants over verschillende opleidingen en/of studies kunnen beschikken. Een accountant-administratieconsulent (AA) beschikt over een hbo-opleiding, terwijl een registeraccountant (RA) beschikt over een universitaire studie. Het belangrijkste verschil tussen een AA-accountant en RA-accountant is dat AA-accountants in veel gevallen werkzaam zijn binnen de mkb-sector (midden- en kleinbedrijf). Een RA-accountant is juist werkzaam voor grotere organisaties, instellingen en overheden. Een veel gebruikte term hiervoor is ook wel OOB's. OOB staat voor organisaties van openbaar belang. De accountantseisen met betrekking tot OOB-organisaties zijn strenger dan voor MBK-bedrijven. Het beroep accountant moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat accountants in de praktijk op verschillende manieren en niveaus werkzaam kunnen zijn.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Accountant

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Accountant

Welke opleiding is nodig om Accountant te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Accountant? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Accountant

Wat is het salaris en tarief van een Accountant? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Accountant in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Accountant zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Accountant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Accountant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl