Team Mijnzzp

Verkopen vorderingen

Het is elke keer weer vervelend als je boekhoudprogramma aangeeft dat de betalingstermijn van openstaande facturen is verlopen. Dit betekent dat je weer actie moet ondernemen om een herinnering te versturen. Openstaande facturen met een verstreken betaaltermijn komen bij iedere ondernemer wel eens voor. Bij sommige zelfs vaker en soms is het zelfs dweilen met de kraan open. Dit is dan ook een reden dat er steeds meer ondernemers kijken naar de mogelijkheid om vorderingen te verkopen.

Inhoudsopgave
Vorderingen verkopen
Voorwaarden
Nadelen

Vorderingen verkopen

Factoring is een methode om als ondernemer je vorderingen te verkopen. Dit betekent in de praktijk dat je de factuur overdraagt aan een factoringmaatschappij. Er zijn meerdere partijen in deze business actief en deze werken met een website of met een app. Een groot voordeel van het verkopen van vorderingen is, dat je het geld snel ontvangt. Dit gebeurt doorgaans al in een tijdsbestek van 24 uur. Na de verkoop van je factuur heb je er verder geen omkijken naar. Er komt dan ook geen signaal meer vanuit je boekhoudprogramma dat er betaaltermijnen verstreken zijn.

Voorwaarden

Er gelden bij het verkopen van vorderingen wel een aantal voorwaarden. Bovendien hanteert elke factoringmaatschappij ook eigen specifieke voorwaarden. Het is dus goed om daarvan kennis te nemen voordat je de stap maakt. Bij de verkoop van een vordering gaat het om facturen die je naar andere ondernemers, organisaties of de overheid stuurt. Een andere voorwaarde is dat de betaaltermijn nog niet verlopen mag zijn. Bovendien moet je aan een minimaal bedrag voldoen.

Nadelen

Naast dat er veel voorwaarden zijn verbonden aan het verkopen van vorderingen geldt dat er toch ook enkele nadelen zijn. Het kost namelijk geld als je de facturen overdraagt, want de factoringmaatschappij werkt natuurlijk niet gratis. Verder hebben deze bedrijven de mogelijkheid om extra voorwaarden te stellen. Dit betekent in de praktijk dat de mogelijkheid bestaat dat niet iedere factuur voor acceptatie in aanmerking komt. Overweeg dus goed om wel of niet vorderingen te verkopen, want er zijn zowel voordelen als nadelen. Het is echter wel een manier om op voorhand wanbetalers te vermijden.

Mijnzzp.nl