Team Mijnzzp

Onbetaalde facturen

Voer je een goed debiteurenbeheer als zzp'er met behulp van een boekhoudprogramma dan zie je tijdig welke facturen onbetaald zijn gebleven. Je stuurt netjes een herinnering, en nog een herinnering en nog een aanmaning, maar de factuur blijft onbetaald. Dit zijn vervelende situaties voor iedere zzp'er en vooral als het vaker gebeurt. Wat kan je dan doen als zzp'er om onbetaalde facturen te innen? Er zijn verschillende mogelijkheden die tot je beschikking staan.

Inhoudsopgave
Bel eerst eens met de debiteur
Onbetaalde facturen laten innen
No cure, no pay

Bel eerst eens met de debiteur

Het helpt bij het innen van onbetaalde facturen vaak om even een belletje te plegen met de debiteur. Het is lang niet altijd onwil van de debiteur dat de factuur niet is betaald. Door even te bellen, spreek je de debiteur rechtstreeks aan. Je kan vragen naar de reden waarom de factuur niet is betaald en eventueel een betaaltermijn afspreken. Mocht de debiteur onwelwillend zijn, dan kan je je beraden op de volgende stap. Bijvoorbeeld door onbetaalde facturen te laten innen door een incasso advocaat of deurwaarderskantoor.

Onbetaalde facturen laten innen

Het is belangrijk om na het versturen van herinneringen en de aanmaning in combinatie met een eventueel telefoontje, het er niet bij te laten zitten als de factuur onbetaald blijft. Schakel in dat geval een incasso advocaat of een deurwaarderskantoor in die bij de debiteur gaat aankloppen. Er zijn verschillende soorten opties, zoals de mogelijkheid om van een no cure, no pay incasso advocaat gebruik te maken. Dit soort kantoren verdient geld door de kosten van het innen van de factuur bij de debiteur in rekening te brengen.

No cure, no pay

Het voordeel is dat je geen geld hoeft te betalen als het niet lukt om de betaling gedaan te krijgen. Werk je vaker samen met een advocaat voor andere zaken? Vraag of je advocaat dan de inning van de factuur op zich wil nemen. Een brief van een advocatenkantoor maakt doorgaans meer indruk op de debiteur dan de aanmaningsbrief van jou als zzp'er. Het inschakelen van een deurwaarder is een andere optie, want deze heeft ook de bevoegdheid om een gerechtelijke procedure te beginnen en dwangmiddelen in te zetten.

Mijnzzp.nl