Team Mijnzzp

Factuur

Er zijn verschillende manieren om de cashflow van je bedrijf te optimaliseren. Factoring is daar een voorbeeld van, waarbij er meerdere vormen zijn te onderscheiden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je factuur te verkopen of de keuze te maken voor factuur financiering. Dit zijn echter wel twee te onderscheiden opties en het is handig om te weten wat het verschil tussen factuur financiering en factuur verkopen is.

Inhoudsopgave
Factuur financiering
Factuur verkopen

Factuur financiering

Factuur financiering voorziet in de optie om aan de hand van de openstaande facturen in je boekhouding een krediet te verkrijgen. Het verschil met de traditionele manier van factoring is dat je bij factuur financiering zelf als ondernemer de controle behoudt over debiteurenbeheer.

Je krijgt het krediet op basis van openstaande facturen uiteraard niet voor niets en daar betaal je dan ook een rente voor als vergoeding. Het is echter wel weer een voordeel dat het mogelijk is om voor een flexibele vorm van krediet te kiezen. Daarbij mag je flexibel aflossen en opnemen tot aan de kredietlimiet. De cashflow optimaliseert door factuur financiering en werkkapitaal komt beschikbaar om bijvoorbeeld investeringen te doen. Dit is een kenmerk dat overigens ook van toepassing is op factoring in de vorm van een factuur verkopen.

‘‘Factuur financiering is niet hetzelfde als het verkopen van een factuur’’

Factuur verkopen

Een factuur verkopen aan een factoringbedrijf betekent dat je de rekening overdraagt en zelf niet meer achter je geld van openstaande facturen hoeft aan te gaan. Je verkoopt de openstaande facturen en het factoringbedrijf betaalt deze rechtstreeks aan jouw bedrijf. De inning van de facturen ligt nu onder de verantwoordelijkheid van het factoringbedrijf. Uiteraard betaal je voor deze vorm van factoring eveneens een vergoeding, zoals een percentage van het openstaande bedrag.

Bij de verkoop van facturen is het verschil met factuur financiering dat je geen controle meer hebt op debiteurenbeheer, want je hebt de facturen overgedragen. Bij factuur financiering merkt de debiteur niet dat er sprake is van een vorm van financiering en bij de verkoop van facturen krijgen de debiteuren bericht van de factoringmaatschappij. Overigens is er ook nog een overeenkomst en dat is dat bij beide vormen van factoring het geld snel op de rekening van je bedrijf staat.

AdministratieEr zijn verschillende manieren om je facturen sneller betaald te krijgen. Voor sommige ondernemers kan dit erg belangrijk zijn.

Het is voor alle ondernemers belangrijk om een strak debiteurenbeheer te voeren. Dit kan veel problemen voorkomen.

Mijnzzp.nl