Team Mijnzzp

Inkoper

De zakelijke inkoop van goederen door een bedrijf werkt net even anders dan wanneer een particulier gaat shoppen. Bedrijven die zakelijke inkopen doen, kopen meestal grote aantallen en willen dat graag zo efficiënt en goedkoop mogelijk doen. Het is als je een Business-to-business bedrijf hebt en gericht bent op de zakelijke verkoop aan inkopers belangrijk om het aankoopproces zo goed mogelijk te organiseren. Een van de opties is om een Business-to-business e-commerce platform beschikbaar te stellen in de vorm van een zakelijk online bestelplatform. Hiervoor zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden. Vanzelfsprekend kan een zakelijke e-commerce platform wel per branche verschillen.

Inhoudsopgave
Business-to-business e-commerce platform
Voordelen voor zakelijke inkopers

Business-to-business e-commerce platform

Een Business-to-business e-commerce platform is een online bestelportaal waar zakelijke klanten in een online omgeving zelf een bestelling plaatsen. Het scheelt de zakelijke inkopers enorm veel tijd als zij een online bestelportaal kunnen gebruiken. Zo is het niet meer nodig om te bellen en de order telefonisch door te geven. Ook mailen is niet meer nodig. De order kan in principe direct verwerkt worden of er is nog even toestemming nodig van de afdeling orderverwerking. De verwerking van de order vindt meestal geautomatiseerd plaats.

Je verbetert dan ook niet alleen het aankoopproces voor zakelijke inkopers, maar werkt zelf ook een stuk efficiënter. Overigens zijn er verschillende soorten software die daarvoor een oplossing bieden, zoals Magento. Naast Magento zijn er tegenwoordig ook andere aanbieders van bedrijfssoftware die een oplossing kunnen bieden. Het is in veel gevallen mogelijk om verschillende software met elkaar te koppelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het integreren van een CRM-systeem met de boekhouding.

Voordelen voor zakelijke inkopers

Een van de voordelen voor zakelijke inkopers is dat het 24/7 mogelijk is om een bestelling te plaatsen op het Business-to-business e-commerce platform. Er hoeft dus geen rekening meer gehouden te worden met openingstijden van het bedrijf. Bovendien biedt de juiste software de gelegenheid om bestellijsten met het standaard inkoopassortiment te personaliseren.

Zo is het eveneens een voordeel dat het mogelijk is om zakelijke inkopers te laten bestellen vanuit de historie van orders. Verder biedt Business-to-business e-commerce software de gelegenheid om rekening te houden met bijvoorbeeld gemaakte prijsafspraken, net als met volumekortingen en staffelkortingen. Alle informatie wordt daarbij in de ERP-software opgeslagen.

Zo is er ook het voordeel dat zakelijke inkopers altijd actueel inzicht hebben in de voorraad. Naast Magento is ook het gebruik van Shopware populair om het digitale aankoopproces voor zakelijke inkopers vorm te geven. De meeste grote bedrijven maken tegenwoordig op verschillende manieren gebruik van een Business-to-business website.

Mijnzzp.nl